Machines en gereedschap

Nieuw modulair machineplatform moet doorbraak fotonica versnellen   

19 april 2023
Herman de Haan

In Eindhoven heeft het engineeringbedrijf Etteplan een slimme oplossing ontwikkeld om de wereldwijde doorbraak van fotonica te bevorderen. Door middel van een modulair machineplatform is het mogelijk om optische elementen met grote precisie razendsnel te assembleren. Met deze innovatie kunnen met name prototypes van fotonicaproducten veel sneller worden geproduceerd.

Fotonica is een opkomende technologie die fotonen (lichtgolven) gebruikt in plaats van elektronen, bijvoorbeeld voor chips en het transporteren van data. Deze technologie is niet alleen energiezuiniger, maar ook sneller, waardoor er wereldwijd flink in wordt geïnvesteerd. Hoewel het aantal toepassingen sterk groeit, is de grote doorbraak nog niet bereikt. Eén van de grootste uitdagingen voor bedrijven is het snel kunnen produceren van verschillende soorten prototypes. Normaal gesproken kost het vaak dagen om de instellingen van een machine, voor het maken van deze onderdelen, aan te passen voor de assemblage van het ene prototype naar een ander prototype.

Modulair machineplatform

‘Etteplan Indigo’ is dus het modulaire machineplatform wat mede ontwikkeld is om het R&D proces eenvoudiger te maken. De machine kan een breed scala aan micro-optische elementen assembleren doordat zowel de hardware als software modulair zijn opgezet. Een van de voorbeelden is het uitlijnen en verbinden van glasvezels met een chip. De innovatieve software is eenvoudig in gebruik en stelt bedrijven in staat om zelf snel de programmering te maken en aan te passen. De omsteltijd die nodig is om een ander product te kunnen maken is daarmee drastisch verkort.

Hightech samenwerkingsverband

In Europa zijn engineers volop bezig in de ontwikkeling rondom fotonica. Zo wordt er binnen het zogenoemde Ultrapho project samengewerkt tussen Etteplan, Graphenea, Black Semiconductor en AMO. Hierbij wordt veel kennis opgedaan om nieuwe fotonicaproducten te kunnen maken. Binnen dit project wordt een photodetector van grafeen ontwikkeld, geschikt om in de toekomst de exponentieel groeiende datastromen aan te kunnen. Op het machine platform van Etteplan worden deze producten geassembleerd.

Etteplan is een van oorsprong Fins bedrijf dat gespecialiseerd is in engineering, software en geïntegreerde oplossingen en technische documentatie. De onderneming heeft vestigingen in Finland, Zweden, Duitsland, Polen, Denemarken, China en dus ook in Nederland op de High Tech Campus in Eindhoven.

Laatst bijgewerkt: 20 april 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Products4Engineers
alles voor de engineers van morgen
Vuurtorenweg
18b
8530 AC Lemmer
Nederland
0514 561 854