Ongecategoriseerd

Smart Industry aan de hand van drie praktijkvoorbeelden

08 mei 2017

In een vorige blog stonden we al stil bij het Internet of Things en de toepassingen hiervan. Het IoT is hot en wordt inmiddels door steeds meer bedrijven geadopteerd. In de consumentenwereld zien we het IoT terug in toepassingen als zelfrijdende auto’s, de NEST thermostaat en sensoren in voetbalschoenen en smartwatches. Waar deze toepassingen aan een ware opmars bezig zijn, is het IoT al veel langer terug te zien in de industrie en het zakenleven. In Duitsland en andere landen wordt over deze trend gesproken met de term Industrie 4.0, maar in Nederland heeft men het vaak over Smart Industry.

Hoe ziet Smart Industry eruit?

Heel kort door de bocht is in een Smart Industry alles (en iedereen) met elkaar verbonden. Van een simpele machine tot een complexe robot, allemaal kunnen ze zelfstandig werken, communiceren met elkaar en vertalen belangrijke berichten richting de mens. Machines vertellen elkaar waar ze zijn, of ze onderhoud nodig hebben en wat de status van de geproduceerde onderdelen is. Van bovenaf kan de mens natuurlijk nog invloed uitoefenen bij onvoorziene omstandigheden, maar bij kleine veranderingen kunnen de machines zich gemakkelijk zelf aanpassen en bijvoorbeeld de productiehoeveelheid vergroten. In de ideale situatie kan een machine ook zelf aangeven wanneer een onderdeel kapot dreigt te gaan of onderhoud nodig heeft, waarna deze gerepareerd of vervangen kan worden. Uiteraard gebeurt dit laatste ook niet door een mens. Kortom: een fabriek binnen Smart Industry is bijna volledig zelfvoorzienend. 

In bovenstaande speelt IT een zeer grote rol. De ‘brandstof’ van de machines bestaat uit zeer geavanceerde software die bijna universeel toepasbaar is. In de praktijk zal dit betekenen dat de software draait vanaf de cloud en vandaar uit kan worden bijgewerkt naar de juiste toepassing.

Drie praktijkvoorbeelden van Smart Industry

Bovenstaande klinkt misschien als toekomstmuziek, maar er zijn in de huidige industrie al talloze voorbeelden waarin daadwerkelijk een stap richting Smart Industry is gezet. We benoemen er hier drie.

Netbiter gateway; inbedrijfstelling van aandrijvingen vanaf elke locatie

Het Britse bedrijf Newton Tesla installeert regelmatig nieuwe frequentieregelaars voor klanten en doet de configuratie, herprogrammering en monitoring hiervan vanaf locatie. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Netbiter EC350 gateway. Dit apparaat wordt aangesloten op industriële machines en communiceert via het mobiele netwerk. Newton Tesla sluit de Netbiter aan op hun Mitsubishi PLC, die de aandrijvingen bestuurt en de Netbiter stuurt vervolgens de gegevens van de PLC naar de cloud service (Netbiter Argos). Deze informatie kan worden bekeken door in te loggen en betreft informatie over draaiuren, energieverbruik en nog veel meer. De gateway kan zelfs gebruikt worden als veilige datatunnel naar de PLC, waardoor de aandrijfsystemen van afstand gedebugd en geprogrammeerd kunnen worden.

Op afstand bedienen van een kraan

Het grote voordeel van deze toepassing is de snelle return-on-investment. Waar er voorheen nog regelmatig op en neer moest worden gereisd en er soms een beperkte toegang tot de fysieke locatie was spelen deze problemen niet meer. Volgens George Newton, Managing Director bij Newton Tesla is de terugverdientijd zelfs kort als de klant maar een paar kilometer verderop zit. “Het verzamelen van spullen, de reis met de auto naar de klant en het ter plekke aansluiten van alles maakt een korte dienstreis ook nog tot een kostbare zaak”.

Productie optimalisatie met een Smartcell

Huima Specials in Enschede ontwikkelt en produceert aandrijvingen en aandrijfcomponenten. Om haar productieproces nog verder te optimaliseren heeft Huima de Cellro Smartcell ingezet. Deze oplossing van Cellro richt zichzelf geheel automatisch in en levert daardoor niet alleen een verbetering op in het productieproces, maar ook nog eens een besparing in personeel. Hoe de Smartcell precies wordt ingezet en wat de verdere plannen van Huima zijn vertelt Ton Huitink in onderstaande video.

Slim afvalmanagement met ultrasone sensoren

Onder de noemer ‘Solutions Park’ demonstreert Pepperl+Fuchs het aansluiten van sensoren op verschillende cloudplatforms, een nieuwe generatie van sensoren; Sensorik 4.0. Één van de voorbeelden van deze nieuwe sensoren is de toepassing in het afvalmanagement. In afvalcontainers wordt een ultrasone sensor gemonteerd, welke het vulniveau van die container meet. Deze data wordt vervolgens draadloos doorgestuurd en kan worden ingezien voor het optimaal plannen van de routes van de vuilophaaldienst. Deze technologie zorgt voor minder kilometers, dus minder brandstofverbruik en derhalve ook lagere onderhoudskosten aan de vrachtwagens en minder belasting voor het milieu.

Is uw bedrijf ook bezig met de volgende stap binnen de industrie en wilt u dit delen met ons publiek? Neem dan contact op met Erik Wielink.

Laatst bijgewerkt: 09 mei 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's