Ongecategoriseerd

Industrie 4.0, ben jij er al klaar voor?

08 mei 2017
H.M. Mauser

Het Internet of Things, Smart Industry of Industrie 4.0, hoor je er tegenwoordig nog wel bij als je deze termen niet gebruikt? Liggen we straks allemaal met een drankje in de hand op het strand terwijl de machines voor ons aan het werk zijn? Door het gebruik van Big Data is er steeds meer mogelijk, maar in hoeverre schuilt er een kern van waarheid in bovenstaande en zijn we hier al wel klaar voor?

Analyseren van Big Data

Industrie 4.0 is bijna niet los te zien van Big Data en hier wordt dan ook veel over gesproken in de media, waarbij enige kritiek vaak ver te zoeken is. Veel leveranciers van software focussen zich vooral op de verkoop van hun pakketten waarmee revolutionaire veranderingen teweeg worden gebracht. Maar zijn deze pakketten (vaak forse investeringen) wel zo nuttig voor alle bedrijven die het aanschaffen? Immers, wie aan een fiets voldoende heeft hoeft geen snelle Porsche aan te schaffen.

De snelle Porsche gaat vaak ook nog gepaard met complexe analyses van grote hoeveelheden data. Ook is een goede expertise van interne bedrijfsprocessen erg belangrijk en dit ontbreekt nog bij veel bedrijven. Een stapsgewijze introductie van slimme technieken lijkt daarom vaak verstandiger. 

Ga stapsgewijs te werk

Om groot te worden moet je klein beginnen. Door op kleine schaal te beginnen met de implementatie van slimme technieken kan stap voor stap worden bekeken of grotere investeringen in meetapparatuur- en software de moeite waard zijn. Vergeet hierbij ook nooit de betrokkenheid van medewerkers, zij spelen namelijk een doorslaggevende rol in ieder veranderproces. Door stapsgewijs te werk te gaan geef je medewerkers de kans om te wennen aan veranderingen en door het behalen van quick-wins worden zij vaak enthousiast. 

Focus op terugverdientijd

Bovenstaande kun je bewerkstelligen door de focus te leggen op projecten met een goede terugverdientijd. In de industrie is op korte termijn vaak winst te behalen in zaken als energiemonitoring, lijnmonitoring en alarmmanagement.

Energiemonitoring

Neem bijvoorbeeld een lek in de persluchtleiding. Deze is vaak simpel op te sporen via een slimme meter, maar kan tienduizenden euro’s per jaar kosten wanneer dit niet gebeurd. Een andere manier om zo’n lek op te sporen is het vaststellen van abnormaal hoge pieken in het gebruik van gas of elektriciteit. 

Lijnmonitoring

Wanneer een productielijn niet optimaal functioneert, of zelfs stilstaat, kan er in korte tijd een fors verlies worden geboekt. Een stilstaande lijn betekent verloren productie en met een beetje pech ook te late leveringen. Bij het achterhalen van de oorzaken door middel van meters en sensoren blijkt vaak dat problemen relatief eenvoudig op te lossen zijn en kan dus al snel winst opleveren. 

Alarmmanagement

Het adequaat afhandelen van meldingen van alarmsystemen kan ook een flinke besparing opleveren, doordat installaties snel na een foutmelding weer in bedrijf worden genomen. 

Start met de fundering

Zoals eerder al genoemd: begin klein. Bij het bouwen van een huis begin je ook niet met het dak, maar met de fundering. Hou bij investeringen altijd in het achterhoofd dat de apparatuur ook geschikt is voor een uitbreiding in de toekomst. Door op die manier te werk te gaan en te kiezen voor open technologie kun je stap voor stap toewerken naar Industrie 4.0: een slimme fabriek!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Marcel Laes, directeur van CimPro. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het meten, doorsturen, presenteren en analyseren van procesgegevens van industriële installaties.
Hiervoor maken ze uitsluitend gebruik van open systemen van World Class Manufacturers. Voor de industrie is de focus van het bedrijf energiemanagement, lijnmonitoring en alarmmanagement. 
Cimpro heeft kantoren in Nederland en België.

Laatst bijgewerkt: 03 april 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's