Ongecategoriseerd

Smart Industry en de impact op onderhoud

01 juli 2017

Slim onderhoud betekent een hogere machinebeschikbaarheid, minder ongeplande stilstand en hiermee een grotere output en lagere onderhoudskosten. Smart Industry speelt hierin een belangrijke rol omdat hiermee nauwkeurig de conditie van een installatie of machine is te monitoren en het onderhoud ‘just in time’ kan worden uitgevoerd. Bovendien leveren de bijbehorende metingen waardevolle informatie om processen zodanig te optimaliseren dat dit ook een positieve invloed heeft op het onderhoud.

Onderhoud is te beschouwen als een proces waarmee de conditie van een systeem of machine zodanig in stand wordt gehouden dat het beoogde productieproces efficiënt en veilig kan verlopen met een maximale beschikbaarheid. Om deze conditie te kennen, en hiermee te weten of en welk onderhoud nodig is, is het nodig gegevens te verzamelen. Dit gebeurt al automatisch door mensen die horen, zien en ruiken maar is nog beter vast te leggen middels sensoren.

In het kader van Smart Industry meten deze sensoren incidenteel of continu uiteenlopende grootheden die iets zeggen over de conditie van een installatie of machine. Hierbij valt te denken aan stroomafname, trillingen, druk, temperatuur enzovoorts. Juist door veel verschillende soorten gegevens te meten en met elkaar te combineren, zijn we steeds beter in staat om een betrouwbare uitspraak te doen over niet alleen een mogelijk aankomende storing (om deze middels onderhoud vervolgens te voorkomen), maar ook over de oorzaak hiervan.

Daarbij is het van te voren belangrijk om goed te weten wélke grootheid nu daadwerkelijk de belangrijkste belasting voor een machine of installatie betekent. Het monitoren van een minder belangrijke grootheid kan wat dat betreft leiden tot het te laat of juist te vroeg uitvoeren van onderhoud.

Voorbeelden

Monitoring van een scheepdsdiesel

Een mooi praktijkvoorbeeld om dit te illustreren ligt in de monitoring van een scheepsdiesel. Veelal wordt het onderhoud van motoren afgestemd op basis van het aantal draaiuren. Toch is dit niet logisch. Een motor die 24 uur lang op één toerental draait wordt immers vaak minder zwaar belast dan een motor die regelmatig wordt in- en uitgeschakeld waarbij hij opwarmt en weer afkoelt of een motor die voortdurend varieert in zijn toerental. Daarbij spelen bij scheepsdiesels ook factoren als het weer en de omstandigheden in de haven een rol.

Om de daadwerkelijke belasting van de scheepsdiesel te kunnen meten, gingen wetenschappers van de Universiteit Twente (leerstoel Dynamics Based Maintenance) op zoek naar het belangrijkste faalmechanisme van deze motoren. Dit bleek de dikte van de voering van de cilinders te zijn. Op basis van deze conclusie zijn de onderhoudsintervallen vervolgens bepaald op basis van het monitoren van deze dikte in combinatie met het weer en omstandigheden in de haven.

Levensduur printplaat

Op eenzelfde manier is ook de levensduur van een printplaat te voorspellen. Niet op basis van het aantal gebruiksuren, maar door het meten van zowel trillingen als temperatuurswisselingen. Eenzelfde aanpak is te hanteren bij het bepalen van het juiste onderhoudsmoment aan windturbines en het waterleidingnetwerk.

Combineren van data

Een voorbeeld waarin de diverse metingen worden gecombineerd is te vinden bij een pomptoepassing waarin de pers- en de zuigdruk, het toerental, trillingen en de temperatuur worden gemonitord. Deze gegevens worden verstuurd naar de leverancier van de pompinstallatie die alle waarden monitort en op basis hiervan onderhoudsadviezen geeft of eventuele alarmen opvolgt.

Het combineren van verschillende data levert daarbij extra mogelijkheden voor verbeteringen en ondersteunt ook het achterhalen van de oorzaak van bepaalde storingen. Onverklaarbare veranderingen in de druk in combinatie met trillingen hebben bijvoorbeeld een andere oorzaak dan een drukval in combinatie met een afnemend toerental.

Starten met Smart Industry?

Voor bedrijven die willen starten met Smart Industry in het kader van onderhoud geldt het algemene devies: begin klein en bouw het later uit. Starten met het plukken van laaghangend fruit creëert draagvlak in de onderneming en stelt mensen in staat ervaring op te doen. Ondersteuning aanvragen bij specialisten is uiteraard ook mogelijk.

Laatst bijgewerkt: 09 mei 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's