Netwerksystemen en componenten

Veilige externe verbinding cruciaal voor remote access tot machines

13 december 2023
Herman de Haan

De behoeften van machinebouwers en eindgebruikers bij het op afstand benaderen van machines verschillen. Machinebouwers willen de machines kunnen bedienen om ze te onderhouden of te repareren. Eindgebruikers willen de machines kunnen bedienen om ze te besturen of te monitoren.

Een onveilige verbinding heeft een grotere impact op de eindgebruiker. Als er iets misgaat, kan de productie stilvallen of kan er schade aan de machine of de producten ontstaan. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een remote access-oplossing rekening te houden met de behoeften van beide partijen.

Systeemkant en menselijk aspect

Cybersecurity is een steeds belangrijker issue geworden. Er zijn twee belangrijke aspecten van security: de technische kant en het menselijke aspect.

*Technische kant: De technische kant van cybersecurity betreft het systeem zelf. Het systeem moet aan een aantal criteria voldoen om IT-technisch veilig te zijn. Denk hierbij aan encryptie, authenticatie en autorisatie.

*Menselijk aspect: Het menselijke aspect van cybersecurity betreft de manier waarop het systeem wordt gebruikt en beheerd. Het is belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van de risico's en dat ze zich aan de veiligheidsrichtlijnen houden. Denk hierbij aan het gebruik van sterke wachtwoorden, het updaten van software en het melden van verdachte activiteiten.

Ewon_product_Cosy+range_remote-access.png
De Ewon Cosy+ productrange van HMS Networks.

Veilige toegang op afstand

HMS Networks biedt een oplossing voor het op een veilige en betrouwbare manier beheren van machines op afstand. De oplossing maakt gebruik van VPN-technologie en bestaat uit Ewon hardware en clouddiensten.

Om aan de groeiende behoefte aan beveiliging te voldoen, heeft Ewon de Cosy+ gateway ontwikkeld. Deze gateway biedt een ongekend niveau van hardwarebeveiliging. De oplossing is gebaseerd op een zesdelige gelaagde beveiligingsstrategie die de hele scope omvat, van hardware tot cloud tot software.

Daarnaast werkt HMS samen met externe partner NVISO. Zij adviseren over beveiliging, voeren risicoanalyses uit en beoordelen onze keuzes op het gebied van beveiliging voorafgaand aan de ontwikkeling.

Vanuit de Europese wetgeving is een nieuwe standaard voor cyberveiligheid, NIS2, gecreëerd als opvolger van NIS1. NIS1 was beperkt tot een aantal kritieke sectoren, maar NIS2 gaat veel verder. De Ewon systemen zijn al volledig compliant met NIS2. Daarnaast zijn ze volledig ISO 27001-gecertificeerd. Dit gaat nog een stap verder dan de eisen van NIS2.

talk2m.png
Veilige verbinding van machines met de Talk2M cloud.

Talk2M security whitepaper

Meer weten over de veilige verbinding van machines met de Talk2M cloud? In het Talk2M security whitepaper wordt uitgebreid ingegaan op de VPN-verbinding en de beveiligingsaspecten.

Laatst bijgewerkt: 15 januari 2024