Elektrische aandrijvingen

Industrie kiest vaker voor elektrische aandrijving bij grote machines

03 januari 2024
Herman de Haan

Duurzaamheid is een bepalend thema binnen de industrie geworden. Steeds vaker wordt ingezet op de toepassing van een elektrische aandrijving bij de aanschaf van grote machinerie.

Een elektrische aandrijving van bijvoorbeeld een shovel met aanbouwdeel is niet alleen goed voor het milieu en klimaat, het biedt meer voordelen. Elektrisch aangedreven motoren hebben over het algemeen minder onderhoud nodig, waarmee kosten bespaard worden. Dat zit voornamelijk in het gegeven dat deze motoren uit een kleiner aantal onderdelen bestaan. In dit artikel lees je meer over de verduurzaming van de industrie. 

Het beperkte aantal onderdelen van een elektrische aandrijving zorgt er vaak voor dat deze aandrijving minder ruimte vergt dan een hydraulisch alternatief; ze zijn compacter vormgegeven. Daarbij geldt dat deze elektrische aandrijvingen over het algemeen een stuk stiller zijn. 

Kwaliteit van onderdelen steeds bepalender

Bij de realisatie van een elektrisch aangedreven motor of bijvoorbeeld pelikaanbakken voor grote machines, speelt de kwaliteit van onderdelen een steeds bepalender rol. Onderdelen van hoge kwaliteit maken de ontwikkeling van deze producten vaak makkelijker voor engineers; de kans op productiefouten of bijvoorbeeld defecte onderdelen is kleiner. Daarbij gaan producten aanzienlijk langer mee, wanneer deze met kwalitatief goede materialen ontwikkeld zijn. Naast de bewuste keuze voor elektrisch aangedreven motoren is dit een vorm van duurzaamheid waarvoor steeds meer bedrijven kiezen. Tegelijkertijd biedt het ook financieel voordelen, zoals eerder in dit artikel genoemd werd. 

Hydraulische aandrijving vervangen voor elektrische

Het vervangen van deze hydrauliek voor een elektrisch alternatief biedt een groot duurzaamheidspotentieel. Belangrijk verschil tussen de elektrische- en hydraulische aandrijving zit in het feit, dat de elektrische aandrijving uitsluitend energie consumeert op het moment dat deze gebruikt wordt. Een hydraulische aandrijving moet daarentegen voortdurend op een constante druk worden gehouden. Als gevolg hiervan ontstaan wrijvingsverliezen.

Dat is niet de enige reden om voor een elektrische aandrijving te kiezen. Zo is het bij deze elektrische aandrijving mogelijk om bijvoorbeeld remenergie terug te winnen. Het maakt deze oplossing aanmerkelijk duurzamer dan een hydraulisch aangedreven systeem. Of wat te denken van de vervuilende hydrauliekolie die benodigd is voor een goede werking van deze aandrijvingsvorm?

Grote verschillen in rendement

Onderzoek laat zien dat het gemiddelde rendement van een hydraulische aandrijving uitkomt op zo’n 22 procent bij de toepassing in de industrie. Kiest een organisatie voor een elektrische aandrijving, dan ligt het rendement met 80 procent aanmerkelijk hoger. Het geeft het potentieel weer bij het vervangen van deze hydraulische systemen voor een efficiënt elektrisch alternatief. 

Laatst bijgewerkt: 04 januari 2024

Products4Engineers
alles voor de engineers van morgen
Vuurtorenweg
18b
8530 AC Lemmer
Nederland
0514 561 854