Hydrauliek

Visuele inspectie is eenvoudigste en goedkoopste dagelijkse olie-analyse

02 april 2024
Astrid van Ballegoy

Het analyseren van olie voor hydrauliek- of smeeroliesystemen is onmisbaar voor een optimaal draaiende installatie. Zaken als watergehalte, viscositeit, (ISO)oliereinheid TAN-waarde en de (metalen)slijtagescan moeten in beeld zijn en worden gevolgd. Een onderschatte ‘eerste olie-analyse’ is wel de visuele inspectie van de olie.

Kleur en helderheid kunnen veel zeggen over de conditie van het oliebad. Een troebele olie is een goede indicatie voor de aanwezigheid van vocht. Snelle verkleuring van de olie van een lichte naar donkere kleur kan een indicatie zijn voor aanwezigheid van oxidanten of een veranderende TAN-waarde. Normaal gesproken zijn dit zaken die pas aan het licht komen bij de eerstvolgende olie-analyse die soms eens per kwartaal, maar vaker slechts eens per jaar wordt uitgevoerd.

3D-kijkglazen

Op veel oliereservoirs of carters zit een kijkglas op het vulniveau van de olie. Helaas zijn deze kijkglazen vaak sterk vervuild. Zelfs met behulp van een zaklamp is er dan niets te zien. Met speciale 3D-kijkglazen is een eenvoudige dagelijkse controle van olie wél mogelijk. Zo kunnen al in een zeer vroeg stadium problemen met bijvoorbeeld vocht in de olie worden herkend.

360 graden zicht op olieniveau

Zo’n driedimensionaal kijkglas voor inspectie van olie op tandwielkasten, pompen en opslagtanks geeft direct een 360 graden zicht op het niveau, de kleur en de helderheid van olie. Naast 3D-kijkglazen op de vulniveau-lijn is het ook mogelijk om een 3D-kijkglas onder in het oliereservoir te plaatsen op bijvoorbeeld het aftappunt of plug. Dit geeft direct de mogelijkheid tot zicht op eventueel verzameld vrij water onder in het reservoir. Indien aanwezig kan dit water direct vanaf de drainport van het kijkglas worden afgetapt.

Door regelmatig een visuele inspectie uit te voeren, komt men al heel veel te weten over de conditie van de olie in een systeem. Deze methode zou meer aandacht moeten verdienen binnen onderhouds- en servicediensten.

Corné Balvert
Specialist oliemanagement bij Hitma

Laatst bijgewerkt: 03 april 2024

Hitma B.V.
Technische producten, kennis en oplossingen sinds 1926
Anton Philipsweg 1
1422 AL Uithoorn
Nederland
0297 514 614

Gerelateerde producten