Hydrauliek

Vijf gouden regels voor oliemonstername bij hydraulische installaties

15 april 2024
Astrid van Ballegoy

Streeft u naar continuïteit, verlenging van levensduur, duurzaamheid, CO2-reductie en kostenbesparing, dan zijn de gouden regels voor het correct nemen van een oliemonster van essentieel belang om een goed doordachte oliemanagementstrategie te ontwikkelen. De uitkomst van een olieanalyse hangt hier volledig van af. Er zijn vijf cruciale zaken om rekening mee te houden, ook wel ‘De Vijf W’s’ genoemd:

  1. Waar neemt u het oliemonster? De locatie voor oliemonstername hangt af van het specifieke doel. Wilt u bijvoorbeeld de toestand van de olie weten die naar de installatie toegaat of die uit de installatie retour komt? Monstername via de drain van een reservoir kan een vertekend beeld geven t.o.v. de representatieve olie voor het systeem.

  2. Wanneer neemt u het oliemonster? Het oliemonster moet worden genomen onder dezelfde bedrijfsomstandigheden om consistente analysewaarden en een betrouwbare trendopbouw te waarborgen. Bijvoorbeeld, oliemonsters genomen tijdens bedrijf zullen verschillen van oliemonsters genomen tijdens stilstand van een installatie.

  3. Waarmee neemt u het oliemonster? Het gebruik van geschikte materialen voor oliemonstername is van cruciaal belang. Hebt u bijvoorbeeld speciale, gereinigde monsterflessen nodig om ervoor te zorgen dat alleen deeltjes in de olie worden geteld, niet die al aanwezig waren in de niet gereinigde fles.

  4. Wie neemt het oliemonster (en hoe)? Het is essentieel om het oliemonster volgens de juiste procedure te nemen. Dit omvat, naast de punten 1, 2 en 3 hierboven, vooral ook de procedure die gevolgd wordt voor de monstername zelf. Voor consistentie wordt het monster bij voorkeur genomen door dezelfde persoon die hiervoor een gedegen instructie of training heeft gevolgd.

  5. Welke analyses laat u uitvoeren voor de applicatie? De keuze van analyses hangt af van de specifieke toepassing van de olie. Bijvoorbeeld, een tandwielkast met dikke olie vereist andere analyses dan een turbine met een dunnere smeerolie. De frequentie van de olieanalyses per jaar moet ook worden bepaald. Volg indien mogelijk normen zoals bijvoorbeeld de ASTM-D7378-20 voor turbinesmeerolie.

Het correct nemen van een oliemonster lijkt misschien complex, maar het is belangrijk hier toch aandacht aan te besteden. Een onjuist genomen monster kan leiden tot verkeerde beslissingen en financiële gevolgen. Het is een investering in nauwkeurige informatie die cruciaal is voor effectief oliemanagement.

Corné Balvert
Specialist oliemanagement bij Hitma

Laatst bijgewerkt: 15 april 2024

Hitma B.V.
Technische producten, kennis en oplossingen sinds 1926
Anton Philipsweg 1
1422 AL Uithoorn
Nederland
0297 514 614