Aandrijftechniek

Hergebruik warmte van machines reduceert gebruik fossiele energie

09 mei 2023
Herman de Haan

Fertigungstechnik NORD, onderdeel van NORD DRIVESYSTEMS, ontwikkelde een aantal jaren geleden een concept voor hergebruik van de warmte van machines. Sindsdien is de herwonnen energie gebruikt voor het verwarmen van de eigen productieruimten en kantoren en voor warm water. NORD verbetert en vergroot het systeem continu om meer onafhankelijk te worden van energie uit fossiele brandstoffen.

In het Duitse Gadebusch worden diverse onderdelen voor aandrijfoplossingen van NORD geproduceerd, zoals behuizingen, assen en tandwielonderdelen. De productiemachines genereren warmte, die vroeger via koelsystemen direct naar buiten werd afgevoerd. Hiermee bleven bronnen ongebruikt en in de zomermaanden werden de vijf productiehallen behoorlijk warm. Daarom ontwikkelde NORD een concept voor de terugwinning van warmte, dat sindsdien consequent is doorgevoerd.

Meer dan tachtig machines aangesloten

Het warmte-terugwinningssysteem is ingevoerd met gebruikmaking van warmtewisselaars met platen, die zijn gekoppeld aan de diverse koelsystemen met een overeenkomstig verbruik. De interne circuits van de machines zijn verbonden met een extern circuit, dat via water overtollige warmte afvoert en naar een centraal winsysteem transporteert. Moment heeft Fertigungstechnik NORD meer dan tachtig machines in de productieruimten aan het systeem gekoppeld. In het winsysteem genereren twee warmtepompen warm water voor de verwarming van de vijf productiehallen en diverse kantoren. In de zomer wordt de warmte uit de productieruimten afgevoerd via drie koelinstallaties.

Continu in ontwikkeling

Fertigungstechnik NORD investeert al in warmtewinning sinds 2012. Momenteel wordt de temperatuur van de productiehallen op 28 °C gehouden, zelfs in de zomer. Het systeem werkt zonder aanvullende verwarming als de temperatuur boven de 0 °C is. Als de temperatuur onder het vriespunt daalt, gebruikt het systeem ook gas voor verwarming, om een minimale temperatuur van 19 °C in de productiehallen en kantoren te verzekeren.

Op dit moment bespaart Fertigungstechnik NORD ongeveerd een derde van zijn voormalige op fossiele brandstof gebaseerde energieverbruik van 583.000 kWh. Dat komt overeen met een lagere CO2 emissie van circa 117 t. Dit jaar wordt ook douchewater verwarmd met de overtollige warme uit de productieruimten, om te voorkomen dat er in de zomer te veel warmte vrijkomt.

Bij de hoofdafbeelding: De locatie van NORD in Gadebusch wordt verwarmd met warmte die vrijkomt bij het draaien van machines (Foto: NORD DRIVESYSTEMS)

Laatst bijgewerkt: 16 mei 2023

NORD DRIVESYSTEMS BENELUX
Toonaangevende leverancier van motoren, reductoren en aandrijfelektronica
Voltstraat 12
2181 HA Hillegom
Nederland
0252 529 544