Motoren en aandrijvingen

Elektrische aandrijvingen winnen terrein, ERIKS speelt in op trend

06 juli 2023
Herman de Haan

De aandrijftechnische tak van ERIKS Nederland is scherp op ontwikkelingen in de markt en speelt hierop in. Eén van de trends binnen de aandrijftechniek, die zich al langer geleden inzette, is bijvoorbeeld de behoefte van de markt om steeds meer hydraulische aandrijvingen te vervangen door elektrische. Op zich geen vreemde keus. Elektrische aandrijftechniek is eenvoudiger te ontwerpen, te installeren, vraagt minder ruimte, is eenvoudiger aan te sturen en biedt de mogelijkheid eenvoudig data aan het systeem te onttrekken. Daarbij ontbreken de grote hydraulische powerunits die vaak ook een hoger geluidsniveau hebben én elimineert de gebruiker de kans op lekkage en hiermee vervuiling van de omgeving.

Bas Vossen is Application Engineer Hydrauliek bij ERIKS en weet: “Elektromotoren worden ook steeds beter. Meer vermogen binnen dezelfde afmetingen, langere levensduur, energiezuiniger. De markt heeft dus nogal een keuze wat dat betreft. Wij willen hier graag een brede rol in spelen door beide takken van sport te kunnen aanbieden. Enerzijds de puur hydraulische aandrijvingen die alsnog de enige oplossing zijn voor toepassing die hoge eisen stellen aan krachtdichtheid en dynamische regeling. Anderzijds willen we aanhaken bij de energietransitie en elektrische oplossingen. Omdat kwaliteit bij ons bijzonder hoog in het vaandel staat, zijn we niet over een nacht ijs gegaan om de juiste leverancier te selecteren. Na uitgebreid marktonderzoek kwamen we uit bij het Duitse RACO Elektromaschinen.” 

Elektromechanische systemen voor lineaire verstelling 

RACO is een familiebedrijf dat zich de afgelopen bijna zeventig jaar ontwikkelde tot toonaangevend fabrikant van elektromechanische systemen voor lineaire verstelling. Inmiddels wordt het bedrijf geleid door de derde generatie die zich met veel passie richt op de engineering en fabricage van  kogelomloopspillen en elektrische actuatoren. Vossen: “We hebben specifiek voor RACO gekozen omdat niet alleen de producten van bewezen hoge kwaliteit zijn, maar ook door de prettige benadering van de markt en de flexibiliteit. Hun focus ligt bijvoorbeeld sterk op het ontwikkelen van klantspecifieke oplossingen; maatwerk is feitelijk hun core business. Dat past uitstekend in de grote, vaak complexe projecten die wij als ERIKS veel uitvoeren. Inmiddels zijn we officieel importeur voor Nederland. Dat betekent dat ieder Nederlands bestek waarin RACO is opgenomen, automatisch bij ons terecht komt.” 

Uniek serienummer voor ieder component 

De hoge kwaliteit en flexibele instelling van de RACO is volgens ERIKS goed te verklaren. Zo heeft RACO zijn eigen productie- en assemblageafdeling wat betekent dat ieder klantspecifiek product op korte termijn ter plekke kan worden gemaakt. Daarbij wordt ieder afzonderlijk product voorzien van een uniek serienummer waarmee voor elke component eenvoudig de herkomst is te achterhalen. Vossen: “Maar de registratie gaat nog verder wat uiteindelijk behoorlijk wat voordelen oplevert. Zo is te achterhalen wie het product heeft gekocht, wat de specificaties zijn, of er in de tijd nog revisies zijn uitgevoerd enzovoorts. Ook de afdeling engineering is goed. Hier zijn ze niet alleen technisch zeer begaafd maar tevens communicatief vaardig. Dit betekent dat ik bij ieder project wel weer wat nieuws leer maar ook dat zij uitstekend kunnen overleggen met onze klanten om zo tot het allerbeste eindresultaat te komen. De samenwerking geeft echt energie.” 

ERIKS2.png
Elektrische cilinders worden steeds vaker toegepast bij bruggen.

Aansturing en regeling in eigen hand 

Naast de elektromechanische cilinders zelf heeft RACO ook de aansturing, regeling en bewaking van hun actuatoren volledig in eigen hand. Van oudsher worden de actuatoren aangestuurd met hun eigen besturing RACOMatic. Deze aanvulling breidt de functies van de actuatoren uit tot gebruiksklare, geïntegreerde aandrijvingen waarvan de mechanische componenten, software en sensoren perfect op de systeemarchitectuur en het betreffende pakket van eisen zijn afgestemd. Daarbij is een op maat gemaakte oplossing voor elk bewegingsprofiel beschikbaar in een breed scala aan prestatieklassen en ontwerpen. Vossen: “Tevens kan deze besturing communiceren met verschillende bussystemen waaronder Profinet, Profibus en CANopen. Alleen met dit soort besturingen bereik je een volledige reproduceerbare motion control in de automatisering waardoor de eindgebruiker kan profiteren van een maximale procesbetrouwbaarheid en een consistente productkwaliteit.” 

Gebruiksvriendelijke software 

RACO ontwikkelde ook haar eigen PLC waarmee tot vier actuatoren synchroon zijn aan te sturen en die is uitgerust met een MMI met grafische interface. De communicatie verloopt via een CANopen systeembus waarbij de digitale en analoge in- en uitgangen alle mogelijkheid bieden om de PLC in het systeem te integreren. “Tot slot zijn we erg blij met het beschikbare pakket sensoren waarmee diverse grootheden zijn te meten. Enerzijds in het kader van monitoring en conditiebewaking, anderzijds in het kader van veiligheid en automatisering. Standaard zijn bijvoorbeeld de lastbeveiliging, standmelder en de eindstop. Dit in combinatie met gebruikersvriendelijke software maakt het wat ons betreft écht compleet. Een goede robuuste elektrische actuator die maximaal is te integreren in vrijwel ieder systeem en bovendien eenvoudig in bedrijf is te stellen en aan te sturen”, besluit Vossen.

ERIKS3.png
Electrische cilinder van RACO.

Laatst bijgewerkt: 06 juli 2023

ERIKS Nederland
Industrieel dienstverlener
Toermalijnstraat 5
1812 RL Alkmaar
Nederland
072 514 1514