Aandrijftechniek

'Aanstormend talent en kennisdrager' Max van Lith ontvangt Ir. A. Davidson Award

22 november 2023
Herman de Haan

De Ir. A. Davidson Award is afgelopen week tijdens de 22e editie van de Precisiebeurs uitgereikt aan Max van Lith, mechatronics engineer bij Nobleo Technology in Eindhoven. Van Lith ontving de prijs voor zijn rol als lead mechanical engineer die op systematische en analytische wijze de lijnen uitzet voor ontwerpen op mechanisch en systeemgebied. ‘Max is echt een aanstormend talent, een kennisdrager en vraagbaak voor zijn collega’s. Hij weet met beperkte informatie en eisen al mogelijke ontwerprichtingen op papier te krijgen’, stelde de vakjury. De prijs werd uitgereikt door het bestuur van Dutch Society for Precision Engineering (DSPE).

De award dient ter stimulering van jong talent en is bedoeld voor een jonge precisietechnoloog die enige jaren werkzaam is in een bedrijf of een instituut en aantoonbaar prestaties heeft geleverd die intern en extern worden erkend. Tevens moet de winnaar enthousiasme voor het vakgebied een positieve uitstraling hebben naar collega’s. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt en is vernoemd naar naar de autoriteit op fijnmechanisch gebied bij Philips in de jaren vijftig en zestig.

Bekroond afstudeerwerk

De jury ontving dit jaar liefst vijftien nominaties voor de Ir. A. Davidson Award. De keuze viel uiteindelijk op Van Lith, die Werktuigbouwkunde studeerde aan de TU Eindhoven (TU/e). Hij deed zijn afstudeerwerk bij VDL ETG en zag dat bekroond met een nominatie voor de Wim van der Hoek Award 2017. Het betrof het ontwerp van een Z-mechanisme voor waferhandling dat 24/7 in een vacuümomgeving moet functioneren. Vervuiling en slijtage moesten daarom zoveel mogelijk worden voorkomen. Hij loste dat in zijn ontwerp op door te kiezen voor elastisch verende elementen en een contactloze actuatie met een luidsprekerspoel. Dit alles uiteraard statisch bepaald, zoals hij ook heeft beschreven in DSPE-magazine Mikroniek.

Goede lead mechanical engineer

Max van Lith heeft zich vervolgens bij zijn werkgever Nobleo Technology in Eindhoven ontwikkeld tot een goede lead mechanical engineer, aldus de jury. “Hij zet op systematische en analytische wijze de lijnen uit voor ontwerpen op mechanisch en systeemgebied. Zo heeft hij de hand gehad in diverse ontwerpen voor onder meer de halfgeleiderindustrie, van complexe rechtgeleidingen met elastische elementen tot optomechatronische ontwerpen. Dit tot grote tevredenheid van de klanten, waarbij zijn inzet en betrokkenheid opmerkelijk zijn. Met beperkte informatie en eisen weet Max al mogelijke ontwerprichtingen op papier te krijgen.”

Kennis delen

Verder zet Van Lith zich binnen Nobleo Technology in om de vakinhoudelijke competenties naar een hoger niveau te tillen, vervolgt de jury haar motivering. “Zo is hij beschikbaar als vraagbaak voor het ontwerpen van lijmconstructies, staat hij bekend als kennisdrager op het gebied van poreuze luchtlagers, en geeft hij training in het uitvoeren van tolerantie-analyses. Het begeleiden van afstudeerders van de TU/e behoort eveneens tot zijn activiteiten. Ook buiten de eigen organisatie deelt Van Lith zijn kennis en enthousiasme. Zijn opgedane kunde in het ontwerpen met magnetisme draagt hij bijvoorbeeld uit in een gastcollege op de TU/e in het vak Mechatronic Design, onderdeel van de bachelor Werktuigbouwkunde.”

Laatst bijgewerkt: 22 november 2023

Products4Engineers
alles voor de engineers van morgen
Vuurtorenweg
18b
8530 AC Lemmer
Nederland
0514 561 854