Beurzen, vakbeurzen

Precisiebeurs onderstreept belang internationale samenwerking en kennisdeling

21 november 2023
Herman de Haan

De tweedaagse Precisiebeurs in de Brabanthallen trok afgelopen week (15 en 16 november) bijna 6000 bezoekers. Een groei van vijftien procent in vergelijking tot vorig jaar. Volgens organisator Mikrocentrum was deze 22ste editie de best bezochte ooit en daarmee een indicator dat de hightechsector zijn voortrekkersrol graag wil blijven behouden.

De beurs speelde in op de meest relevante thema’s binnen de precisietechnologie sector. Bezoekers konden kennismaken met experts en ontdekten oplossingen op het gebied van onder meer mechatronic engineering & systems, metrology, vacuüm & clean, micro processing & motion, laser & photonics en production for high precision.

preciebeurs4.jpg
Bezoekers van de Precisiebeurs konden dit jaar terecht bij maar liefst 370 exposanten.

Internationale belangstelling

De beursvloer telde ruim 370 exposanten en vijftig internationale en nationale sprekers deelden hun kennis met het aanwezige publiek tijdens verschillende podiumsessies. "We constateren nu meer dan ooit dat de gehele waardeketen van precisietechnologie behoefte heeft aan nieuwe ontmoetingen, kennisdeling en gezamenlijke innovatie," zegt Bart Kooijmans, Programmamanager van de Precisiebeurs. Hij vervolgt:  "Het verenigen van deze keten, het faciliteren van ontmoetingen en het stimuleren van nieuwe samenwerkingen zijn kernwaarden van deze vakbeurs. Zelfs professionals uit Japan, Hongarije, Zwitserland en de VS kwamen naar Nederland om de Precisiebeurs te bezoeken. Hieruit blijkt dat de interesse in de volgende generatie precisie-ingenieurs en precisietechnologie niet beperkt blijft tot alleen de Nederlandse grenzen, maar internationaal wordt gedragen."

Workshops en netwerken

Ook de Netwerkarena was dit jaar groter dan ooit tevoren. Diverse experts uit de precisietechnologiesector deelden hier hun visie op de meest actuele uitdagingen. Bezoekers hadden ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de workshop van PhotonicsNL. Hier gingen Marc van Dijk (Demcon), Matthijs de Wit (Te Lintelo Systems), Bart Snijders (TNO), Sami Musa (Chilas) en Petra Wicherink (PhotonicsNL) met elkaar in gesprek over de diverse toepassingen van deze technologie.

Jong tech-talent in de schijnwerpers

Om de groeiambitie van onze hightech sector te verwezenlijken, is de ontwikkeling van technisch talent onmisbaar. Tijdens de beurs werd ook duidelijk dat er een nieuwe generatie jonge technici klaarstaat om bij te dragen aan deze ambitie. Om deze studenten, PhD-kandidaten en start-ups in de schijnwerpers te zetten, bood de Precisiebeurs dit jaar weer een uitgebreid Young Talent-programma aan.

precisiebeurs2.jpg
De waterstofauto van Team Forze trok veel belangstelling.

Raceauto op waterstof

In een speciale arena voor Young Talents konden studententeams van verschillende universiteiten en hogescholen hun projecten presenteren. Zo werden bijvoorbeeld de waterstof raceauto van Team Forze, de Formule 1 raceauto van URE Eindhoven en de raceauto van TU Delft (Star Delft), tentoongesteld.

Centraal die jaar  stond additive manufacturing en de reinheidseisen voor de hightech. De druk vanuit Tier 1-leveranciers om productiecapaciteit voor additive manufacturing aan de semiconindustrie te leveren, neemt namelijk toe. Het themaplein AM for Precision liet zien wat toeleveranciers kunnen bereiken en hoe zij additive manufacturing toepassen in de precisietechniek. "Hier vonden bezoekers oplossingen voor het omgaan met de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden voor de ontwikkeling van verschillende componenten", legt Bart Kooijmans uit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan 3D-metaalprinten als onderdeel van precisietechnologie.

Scala aan keynotes en lezingen

Het faciliteren van kennisdeling ging echter verder dan de ontmoetingen op de beursvloer alleen. Kooijmans benadrukt: “Het kennisprogramma omvatte een scala aan keynotes en lezingen met onderwerpen die aansloten bij de internationale ambitie van de precisietechnologie waardeketen.” Enkele voorbeelden van deze lezingen waren: 'Einstein Telescope: uitdagingen in seismische isolatie en vacuüm' door Nikhef en 'a VDMA study on the European semiconductor market & business climate outlook' door Dr. Theresa Spaan-Burke. Ook waren er diverse vooraanstaande keynote sprekers , waaronder Cor Ottens (ASML), Dr. Jessica Steinlechner (Maastricht University) en MTA Group.

Precisiebeurs in 2024

In 2024 organiseert Mikrocentrum de volgende editie van de Precisiebeurs op 13 en 14 november, wederom in de Brabanthallen. Deze aankomende editie wordt uitgebreid met het International Precision Conference op 12 november bij Mikrocentrum in Veldhoven. Deze conference fungeert als opmaat naar de Precisiebeurs

Laatst bijgewerkt: 22 november 2023

Products4Engineers
alles voor de engineers van morgen
Vuurtorenweg
18b
8530 AC Lemmer
Nederland
0514 561 854