Ontwerpsoftware

Digital Twin in LASAL: sneller naar betere machines door parallellisatie

05 december 2023
Herman de Haan

Het LASAL software-ontwikkelingsplatform van SIGMATEK ondersteunt modelgebaseerde ontwikkeling en virtuele inbedrijfstelling met de Digital Twin. In dit proces wordt samen met 3D-modellen van de mechanica een complete Digital Twin gemaakt voor de op fysica gebaseerde 3D-simulatie. Deze fungeert als een geldige basis voor de gedetailleerde softwareontwikkeling, elektrische planning en ontwerp van een machine of installatie. Hierdoor is het mogelijk om alle ontwikkelingsstappen van planning tot inbedrijfstelling virtueel weer te geven, te simuleren, te testen en te valideren - of het nu gaat om individuele machinefuncties of complete systemen.

Een voordeel van deze modelgebaseerde ontwikkeling met de Digital Twin is om de ontwikkeling te parallelliseren. Dat betekent dat verschillende ontwikkelingsfasen tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd, waardoor het hele proces wordt versneld. Bovendien is het niet nodig om te wachten tot de echte mechanica en hardware beschikbaar zijn voordat u gaat tunen en testen.

Virtuele inbedrijfstelling

Als een andere essentiële stap naar betere machines is er de mogelijkheid van virtuele inbedrijfstelling. De Digital Twin vervangt de echte machine of het echte systeem. Dit wordt in eerste instantie volledig gesimuleerd als een computermodel met "software in the loop". Pas dan volgt de overdracht van de programma's naar de echte besturingshardware (‘Hardware in the Loop’).

Externe I/O-objectklassen uitgebreid

Om dit mogelijk te maken, zijn alle externe I/O-objectklassen aanzienlijk uitgebreid in de LASAL-ontwikkelingstool. Deze ‘geavanceerde I/O's’ hebben niet langer noodzakelijkerwijs echte verbindingen nodig aan hun ‘buitenste’ uiteinde, maar kunnen in verschillende modi werken met vooraf gedefinieerde, gesimuleerde of waarden die in de Digital Twin zijn gemaakt. Dit helpt de ontwikkelingstijd te verkorten, het ontwikkelingsrisico te minimaliseren en nabewerking te elimineren. Machine- en systeemfabrikanten kunnen zo sneller betere machines ontwikkelen en hun marktpositie veiligstellen.

Mogelijkheden nog lang niet uitgeput

De toepassingsmogelijkheden van de Digital Twin zijn echter nog lang niet uitgeput met de inbedrijfstelling. Deze kunnen tijdens het gebruik worden uitgevoerd om afwijkingen te detecteren en de juiste acties te ondernemen. De fouttolerantie en de levensduur van de machine worden hierdoor verhoogd en voorspellend onderhoud wordt ingeschakeld.

Neem contact op met SigmaControl voor meer informatie hierover.

Laatst bijgewerkt: 06 december 2023

Bijdorp West 24
2992 LC Barendrecht
Nederland
0180 695 773