Industriële automatisering

Ontwikkelingen in de industrie: opmars van robots

17 januari 2023

Binnen de Nederlandse maakindustrie is het concept Smart Industry ofwel Industry 4.0 trending. De transitie naar een volledig geautomatiseerd en gerobotiseerd productienetwerk verstevigt onze positie op de wereldmarkt enorm. Daarnaast veranderen de werkzaamheden van onder andere een mechanical engineer door de komst van robots. Benieuwd wat voor invloed robots hebben op de industrie?

Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van werken met robots. In 2017 waren er wereldwijd 85 robots per tienduizend medewerkers. In Europa ligt dit aantal flink hoger, namelijk op 106. Nederlandse ondernemingen behoren tot de koplopers, want na Duitsland en Italië gebruikt ons land de meeste robots in de industrie. Robots worden niet alleen meer ingezet bij werkzaamheden in fabrieken.

Tegenwoordig dienen robots ook als bewaking bij landsgrenzen, zoals in Amerika. Een bedrijf werkend in het schoonmaken van wagenparken zet robotisering in bij werkzaamheden die onderwater plaatsvinden. Hierdoor is er steeds meer vraag naar échte vaklui die ervaring hebben als werktuigkundig engineer. Al deze ontwikkelingen zorgen er namelijk voor dat er veel nieuwe informatie nodig is. Informatie voor het tekenen van technische producten en installaties, maar ook mechanische informatie over robots.

Robots kunnen niet zonder mensen

Misschien vraag je je nu af; hebben robots een negatieve invloed op de werkgelegenheid? Het antwoord hierop is (gelukkig) nee. Er worden bijvoorbeeld nog steeds mechanical engineers gezocht. Ondanks dat er een opmars is van robots in de industrie, kunnen robots niet zonder mensen. Er blijven gewoon vakmensen nodig voor het maken van de mechanische ontwerpen, het programmeerwerk en de bediening.

De toename van robotisering leidt tot het ontstaan van nieuwe functies. 87 procent van de werkgevers verwacht dat hun personeelsbestand dit jaar voor het derde jaar op rij gelijk blijft of zelfs groeit. De inzet van robots leidt tot een toename van de productiviteit, waardoor fabrieken voorlopen op concurrenten. De inzet van robots is dus uiteindelijk alleen maar voordelig voor de werkgelegenheid. We kunnen dus vaststellen dat de opmars van robots zeker blijft doorgaan.

Mechanical engineer gezocht

Synsel Techniek biedt verschillende vacatures binnen de engineering aan. Door het grote netwerk van 2100 innovatieve werkgevers is er gegarandeerd een baan die past bij de ambities en wensen van iedere engineer. Meer lezen over ontwikkelingen op het gebied van robotisering in de industrie? Lees dan dit interessante artikel.

Laatst bijgewerkt: 03 april 2023