Industriële automatisering

Digitalisering creëert nieuwe technische banen in industrie

19 december 2023
Herman de Haan

Bijna de helft (45 procent ) van de industriële bedrijven wereldwijd gelooft dat digitalisering de belangrijkste reden zal zijn dat er de in komende drie jaar in de operationele technologie (OT) nieuwe banen worden gecreëerd. Dat blijkt uit onderzoek dat Schneider Electric hiernaar heeft laten uitvoeren. OT gaat over hardware- en softwaretechnologie die wordt gebruikt om machines, processen en systemen in verschillende industrieën te controleren en te beheren.

Onderzoeksbureau Omdia ondervroeg voor het rapport ruim vierhonderd industriële bedrijven. Deze bedrijven varieerden van kleine en middelgrote ondernemingen tot grote bedrijven in West-Europa, de VS, China, India en Zuidoost-Azië.

Werven van nieuw talent is uitdaging

De studie laat de omvang van het wereldwijde gebrek aan ‘industriële vaardigheden’ zien. Het werven van nieuwe talent is dan ook een belangrijke uitdaging voor meer dan de helft van de ondervraagden (52 procent). Maar er is ook een oplossing gevonden voor dit probleem. Meer dan tweederde (70 procent) van de ondervraagden is het ermee eens dat digitalisering zal helpen om het tekort aan talent aan te pakken. Dit wijst op het potentieel van digitale tools om niet alleen de productiviteit en efficiëntie te verbeteren, maar ook om meer opbrengsten te genereren.

Terwijl het vaardigheidstekort vooralsnog blijft bestaan, ondergaan werkplekken in de industrie snelle veranderingen. Duurzaamheidsdoelstellingen en geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en digital twins worden verder geïntegreerd in het personeelsbestand. Uit het onderzoek blijkt dat respectievelijk 45 tot 47 procent van mening is dat de toenemende eisen van industriële bedrijven om te voldoen aan ESG-doelstellingen, een flinke uitbreiding van bestaande functies in de fabriek zullen vereisen.

OT-rollen veranderen

Het onderzoek laat zien dat drie op de vijf (60 procent) van de industriële bedrijven geloven dat OT-rollen de komende drie jaar zullen veranderen. 41 procent zei te verwachten dat de verandering matig zal zijn, 19 procent verwacht een aanzienlijke verandering. Bovendien is een grote meerderheid (73 procent) het ermee eens dat digitalisering de aard van het werk in de komende drie jaar aanzienlijk zal veranderen. Drie op de tien (31 procent) zijn van mening dat functies op het gebied van kwaliteitscontrole het meest zullen worden uitgebreid of verbeterd door digitalisering.

Uit het onderzoek bleek ook dat industriële bedrijven verwachten dat ze de komende drie jaar nieuwe vaardigheden nodig zullen hebben op gebieden als robotica-programmering en -integratie (49 procent van de respondenten zegt geen of onvoldoende vaardigheden in huis te hebben op dit gebied) en dataverwerking, visualisatie en analyse (ruim 30 procent heeft geen of onvoldoende vaardigheden op deze gebieden).

"De verandering van de industriële beroepsbevolking maakt investeringen in digitalisering noodzakelijk en zal dat ook in toenemende mate doen, om de productiviteit en efficiëntie te verbeteren", zegt Alex West, Senior Principal Analyst, Industrial IoT and Sustainability bij Omdia. "Als dat niet gebeurt, zal de impact op de langere termijn groter zijn op innovatie en een onvermogen om het tekort aan talent op te vangen."

Lees hier het volledige rapport ‘The Future of Work in Industry’.

Laatst bijgewerkt: 19 december 2023