Aandrijftechniek

Elektrische lineaire aandrijvingen: het milieuvriendelijke en efficiënte alternatief

14 december 2023
Herman de Haan

Elektrische (lineaire) aandrijvingen worden binnen de engineering steeds vaker beschouwd als een uitstekend alternatief voor traditionele hydraulische en pneumatische systemen. Waarom maken steeds meer bedrijven de overstap naar elektrische lineaire aandrijvingen?

Eén van de belangrijkste voordelen van elektrische aandrijvingen is de milieuvriendelijkheid ervan. In tegenstelling tot hydraulische systemen, maken elektrische aandrijvingen geen gebruik van vloeistoffen zoals olie. Hierdoor wordt het risico op lekkages aanzienlijk verminderd, wat op zijn beurt de kans op milieuschade verkleint. Bovendien geldt het milieuvriendelijkheidsaspect ook voor elektrische aandrijven als alternatief voor pneumatische systemen, aangezien perslucht een van de duurste energiedragers is. Door over te stappen op elektrische lineaire aandrijvingen kan niet alleen de ecologische impact worden verminderd, maar ook kosten worden bespaard.

Energie-efficiëntie voor lagere bedrijfskosten

Elektrische aandrijvingen excelleren in energie-efficiëntie. Ze zetten elektrische energie effectiever om in mechanische energie, wat resulteert in minder energieverlies en lagere bedrijfskosten. Het behalen van een hoger rendement is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de financiën van een bedrijf. Door de overstap naar elektrische aandrijvingen kunnen organisaties profiteren van kosteneffectievere en duurzamere bedrijfsprocessen.

Nauwkeurigheid en controle voor precieze toepassingen

Voor toepassingen waar precisie cruciaal is, bieden elektrische aandrijvingen eveneens aanzienlijke voordelen. Ze leveren vaak hogere nauwkeurigheid en betere positioneringsmogelijkheden dan hydraulische of pneumatische systemen. De mogelijkheid om precieze en herhaalbare bewegingen te leveren, maakt elektrische aandrijvingen dus ideaal voor sectoren waarbij nauwkeurige positionering een vereiste is.

Onderhoudsgemak voor minimale downtime

In vergelijking tot hydraulische en pneumatische systemen vereisen elektrische aandrijvingen door de bank genomen ook minder onderhoud. Het ontbreken van filters, slangen en vloeistoffen die regelmatig moeten worden gecontroleerd of vervangen, resulteert in lagere onderhoudskosten en minder downtime. Dit aspect draagt bij aan een efficiëntere werking van machines en systemen.

Flexibiliteit in automatisering en digitalisering

Elektrische aandrijvingen kunnen naadloos worden geïntegreerd in geautomatiseerde systemen en zijn compatibel met digitale besturingssystemen. Ze bieden meer flexibiliteit in termen van programmeerbare bewegingsprofielen en kunnen eenvoudig worden aangepast aan veranderende behoeften en specificaties. Dit maakt ze uitermate geschikt voor moderne, snel evoluerende industrieën.

Meer inzicht krijgen om machines klaar te maken voor de toekomst en direct kosten besparen? AXIS & Stuifmeel in Waddinxveen is vooruitstrevend op dit gebied en biedt geavanceerde elektrische oplossingen die milieuvriendelijkheid, energie-efficiëntie, nauwkeurigheid, onderhoudsgemak en flexibiliteit combineren. Neem contact op of download het whitepaper.

Laatst bijgewerkt: 14 december 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Coenecoop 1
2741 PG Waddinxveen
Nederland
0182 647 070