Ongecategoriseerd

Drukopnemer zorgt voor controle over ballastwater

30 juni 2022
Kayleigh Assenberg

Ballastwater van schepen kan duizenden microben, planten en dieren bevatten.

Deze worden door een schip vaak over grote afstanden getransporteerd en komen op de plaats van bestemming vrij. Dit kan leiden tot potentiële schade aan lokaal inheemse soorten en organismen. Een goede behandeling en filtratie van dit water is van enorm belang voor ons ecosysteem.

Ballastwater wordt gebruikt om de diepgang, stabiliteit en sterkte van een zeeschip te verbeteren wanneer het schip niet (volledig) geladen is. Jaarlijks wordt er ongeveer 10 miljard ton ballastwater over de wereld getransporteerd. Het water kan echter duizenden aquatische microben, planten en dieren bevatten, die tijdens de reis over de aardbol worden vervoerd en op de plaats van bestemming van het schip in een nieuwe omgeving terechtkomen wanneer het water wordt geloosd. Dit kan leiden tot potentiële schade aan soorten en organismen. Speciale, resistente druksensoren helpen om ballastwater van schepen goed te zuiveren.

Schade door onbehandeld ballastwater

Chinese krabben, die de erosie in de Theems versnellen. Bulgaarse mosselen, die de waterinlaten van elektriciteitscentrales in de VS verstoppen. De verspreiding van invasieve soorten is een wereldwijd probleem. In termen van meer onderhoud, vernietiging van visbestanden, verstopping van industriële inlaten, erosie en andere problemen, bedragen de jaarlijkse kosten alleen al in Europa 12 miljard euro per jaar.

In 2019 heeft de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) regelgeving voor ballastwaterbeheer in werking gesteld. Het Ballast Water Treatment Systems-verdrag (BWTS) schrijft de juiste controle en verwijdering van ballastwater van schepen voor. Dit moet ervoor zorgen dat de juiste behandeling en procedures worden gebruikt om de waterverontreiniging tot een minimum te beperken, en de introductie van schadelijke organismen plus ziekteverwekkers in nieuwe ecosystemen voorkomen. Dit proces omvat filtratie en elektrochlorering van zeewater voordat het weer in de oceaan wordt geloosd. Voor de bewaking en controle van de ballastwaterbehandelings- en filtratiesystemen worden zeer speciale druksensoren gebruikt.

Afbeelding: Een ballastwaterbehandelingssyteem

Het ballastwatercircuit

De meeste ballastwaterbehandelingssystemen maken gebruik van een tweefasenaanpak met één of andere vorm van mechanische scheiding (eerste fase). In de tweede fase wordt dit gevolgd door een fysische of chemische behandeling. De twee meest gebruikte technologieën zijn systemen op basis van ultraviolet (UV) en elektrochlorering (EC). UV-systemen maken gebruik van fysische UV-straling als secundaire behandeling. Bij elektrochlorering wordt gebruik gemaakt van een chemisch middel’ om biologische organismen te inactiveren. Beide systemen maken gewoonlijk gebruik van filtratie als eerste zuiveringsproces.

Corrosiebestendige, titanium drukopnemer   

Tijdens het zuiveringsproces wordt water onder hoge druk door het filtratiesysteem geperst. De druk in het systeem moet voortdurend worden gecontroleerd, aangezien drukdalingen of -schommelingen kunnen wijzen op schade aan het filter. Hier worden precisiedrukopnemers zoals de AGS4200 voor gebruikt. Door zijn speciale materiaalspecificatie is hij bijzonder geschikt voor zeewater. De drukaansluiting is gemaakt van 100% titanium en biedt dus een uitstekende chemische compatibiliteit en corrosiebestendigheid.

Laatst bijgewerkt: 09 mei 2023

Althen Sensors & Controls
Sensoren, Instrumentatie, Meetsystemen & Joysticks
Verrijn Stuartlaan 40
2288 EL Rijswijk
Nederland
070 392 4421