Meet- en regeltechniek

BIBUS: optimale precisie in de meet- en regeltechniek

27 september 2023
Herman de Haan

Druktransmitters, flowsensoren én -controllers zijn zeer nauwkeurige componenten die worden toegepast in diverse industrieën. In dit artikel een handig overzicht van de drukcontrollers, flowcontrollers, druksensoren, flowsensoren én instrumenten voor niveau- en temperatuurmeting die worden geleverd door BIBUS.

bibuss.png

Druksensoren

Een druksensor (druktransmitter) zet een fysieke hoeveelheid 'druk'’om in een standaardsignaal. Het assortiment van Bibus omvat een breed scala van druksensoren. Voor pneumatische toepassingen, de levensmiddelenindustrie, mobiel werkende machines, medische gassen en de halfgeleiderindustrie zijn er diverse versies verkrijgbaar.

Meer info hier.

Flowsensoren

BIBUS heeft in haar programma twee verschillende types flowsensoren opgenomen. De zeer compacte versies werken op basis van een weerstandstemperatuurverschil; de grotere versies werken op basis van het Karman Vortex principe. Met de compacte flowsensoren van BIBUS kunnen vijf types gassen (lucht, stikstof, Argon, koolstofdioxide en een gasmengsel Ar:CO2) gemeten worden met slechts één unit. Met de IO-Link specificaties kunnen gassen op afstand worden geschakeld via de host controller. Buiten deze mogelijkheden is het voor BIBUS ook mogelijk om een zuurstof flowsensor te leveren.

Meer info hier.

Flowcontrollers

Een flowcontroller is een apparaat dat de functies van flowsensoren, de proportionele regelfunctie en ventielfunctie combineert. Deze combinatie kan door de flowcontroller in een gewenste doorstroming (flow) geregeld worden. Flowcontroller-units zijn compact, hebben een snelle reactietijd en kunnen voor perslucht en diverse gassen toegepast worden. Hierdoor zijn flowcontrollers in diverse toepassingen te gebruiken. De apparaten kunnen via toetsen en een display geconfigureerd worden. Ook op afstand is het mogelijk om, eventueel met I/O link, de flowcontroller in te stellen.

Meer info hier.

Drukcontrollers

Drukcontrollers, ook wel drukregelaars genoemd, zijn componenten die gebruikt worden om een druk in te stellen op een gewenste waarde. Drukcontrollers worden bijvoorbeeld toegepast bij gasflessen, compressoren en warmtepompen.

Drukregelaars functioneren hoofdzakelijk manueel, waarbij met behulp van een manometer de gewenste druk wordt ingesteld. De eigenschappen van de drukcontroller, zoals grootte, materiaalsoort, type membraan en afdichtingen, worden bepaald aan de hand van de toepassing, doorstroming/flow én het medium (perslucht, gassen of water). De behuizing van drukcontrollers is beschikbaar in kunststof, aluminium, messing of roestvrijstaal. Voor explosiegevaarlijke omgevingen worden Ex-versies geleverd met ATEX certificaten.

Meer info hier.

Niveau- en temperatuurmeting  

Bij niveaumeting is de keuze in meetprincipes zeer breed en afgestemd op een breed scala van product- en proceseigenschappen. Het leveringsprogramma van BIBUS is samengesteld uit componenten waarvan de betrouwbaarheid en veelzijdigheid zich in de praktijk ruimschoots hebben bewezen. Hiermee is voor vrijwel iedere applicatie een geschikt niveaumeetinstrument voorhanden.

Toepassingen niveau- en temperatuurmeting

Niveaumeters en -schakelaars zijn onder meer toepasbaar voor:

  • Overloopsignalering en beveiliging

  • Droogloopsignalering en beveiliging

  • Aansturing van afsluiters en pompen

  • Tussenniveauregeling

  • Niveauregistratie

  • Vaste of instelbare schakelpunten

Temperatuurmeters worden gebruikt om temperatuurwaarden te registreren en te evalueren. De temperatuur wordt gedetecteerd door een sensor of een bimetaalschakelaar.

Voordelen van temperatuurmeters:

  • Breed assortiment voor alle industrieën

  • Met LED-display en programmeerbaar

  • Onderhoudsvrij

  • Schakelaar, potentiometer en analoge uitgangen

Diverse temperatuursensoren zoals PT100, PT1000 zijn via BIBUS beschikbaar. Individuele productoplossingen zijn ook mogelijk.

Een combinatie van niveau- en temperatuurmeters wordt gebruikt voor de continue meting van vulniveaus, alsook voor de registratie van de temperatuur in het proces. De in de kop van de sensor geïntegreerde zender zet de signalen om in een analoog uitgangssignaal 4-20mA of 0-10V.

Voordelen van gecombineerde niveau- en temperatuurmeting

  • Voordelig en lage installatiekosten

  • Diverse uitvoeringen in lengtes tot 3000 mm mogelijk

  • Bewezen werkingsprincipe

  • Onderhoudsvrij en gebruik in bijna alle media

Meer info hier.

Laatst bijgewerkt: 27 september 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

BIBUS B.V.
Supporting Your Success
Meer en Duin 295
2163 HE Lisse
Nederland
0252 433 733