Warmtebeeldcamera

De vele toepassingen en voordelen van thermische beeldvorming

02 november 2023
Herman de Haan

Alles op aarde produceert infraroodstraling of warmte. Met het blote oog is het niet waarneembaar, maar wel met warmtebeeldcamera’s. Thermische camera's kunnen problemen met werkende machines opsporen en analyseren, warmteverlies in de bouwconstructie opsporen en beveiligingssystemen verbeteren door het onzichtbare zichtbaar te maken via detectie van infraroodstraling. Deze camera's zijn een krachtige manier voor technici om tijd en geld te besparen. Thermografie wordt inmiddels in vrijwel iedere branche toegepast.

Warmtebeeldapparatuur kijkt niet door objecten heen, zoals een röntgencamera, maar detecteert eerder verschillende niveaus van warmte op basis van de infrarode golven die door de objecten worden uitgezonden. Professionele warmtebeeldcamera's kunnen subtiele temperatuurverschillen waarnemen en zo een gedetailleerd beeld creëren van warme en koude gebieden met nauwkeurige temperatuurmetingen. Temperatuurverschillen kunnen worden gebruikt om potentiële problemen in defecte apparatuur en in systemen die onjuist zijn geïnstalleerd op te sporen.

Thermische beeldvorming voor industrieel onderhoud

Het voordeel is dat bij thermische scans de apparatuur niet hoeft te worden uitgeschakeld om te worden geïnspecteerd. De getrainde operator kan fouten snel inspecteren en documenteren en bepalen wanneer reparaties moeten worden gepland. Veiligheid is een andere reden dat thermische camera's een vast hulpmiddel zijn geworden voor onderhoudsteams. Technici hoeven niet dicht bij draaiende machines te zijn, omdat de beelden vanaf een afstand kunnen worden gemaakt.

thermischbeeld2.png
Met thermografie kan overmatige hitte in apparatuur worden gedetecteerd.

Productiebedrijven zijn vaak 24 uur per dag in bedrijf, en het uitschakelen van apparatuur voor welke vorm van onderhoud kost veel tijd en geld. De betrouwbaarheid wordt vergroot wanneer thermische beeldvorming deel uitmaakt van een asset-inspectie en een condition-based onderhoudsprogramma (CBM). Downtime en onderhoudskosten kunnen beide worden verminderd met een CBM-programma, omdat onderhoud alleen plaatsvindt wanneer het nodig is en niet volgens een vast schema. Met thermische beeldvorming kan overmatige hitte in elektrische, mechanische en procesapparatuur vroeg in de faalcurve worden gedetecteerd. Dit minimaliseert het risico op een catastrofale storing, bedrijfsonderbreking en mogelijk gevaarlijke omstandigheden.

Nutswerkzaamheden

Elektrische distributiesystemen ondersteunen iedere dag miljoenen gebruikers, en het lokaliseren van potentiële storingen in elektriciteitsleidingen en in de meters is essentieel voor het leveren van constante service aan afnemers. Transformatoren, stroomonderbrekers, schakelaars en bussen zijn veelvoorkomende punten in het systeem die eerst warm worden voordat ze defect raken. Thermische camera's kunnen de hotspots detecteren, de temperatuur meten en service-engineers in staat stellen reparaties te plannen.

Huisinspecties

Woninginspecteurs moeten zichtbare en onzichtbare problemen opsporen. Een van de grootste zorgen bij een huisinspectie is het vinden van waterlekken die zich niet hebben geopenbaard. Vaststellen of er sprake is van overmatig vocht en het vinden van de bron van een lek via het normale inspectieproces kan onmogelijk blijken. Natte bouwmaterialen zijn doorgaans kouder dan droge materialen en een thermische camera kan een inspecteur waarschuwen als er mogelijk problemen zijn. Natte isolatie, kozijnen en gipsplaten kunnen worden onthuld, waardoor potentiële huizenkopers een weloverwogen beslissing kunnen nemen en een goede investering kunnen doen.

Woningbouw en installatie

Thermische beeldvorming wordt ook gebruikt voor luchtlekken (luchtdichtheid), binnen luchtkwaliteit, vochtigheid en koudebruggen. Het gebruik van een thermische camera tijdens de bouw waarborgt de kwaliteit en vermindert herbewerking en dure terugbelverzoeken. Het is ook gebruikelijk dat loodgieters  thermische camera's gebruiken om problemen met vloerverwarmingssystemen te diagnosticeren.  Een thermische camera kan het verschil betekenen tussen het verwijderen van één tegel om het probleem op te lossen en uitscheuren van een dure tegelvloer.

thermischbeeld3.jpg
Warmtebeeldapparatuur van HIKMICRO wordt geleverd door Marktechnical.

Warmtebeeldapparatuur voor preventief onderhoud

De beste onderhoudspraktijken vereisen de mogelijkheid om problemen binnen enkele minuten te beoordelen. Kapotte machines, buiten gebruik zijnde elektriciteitsnetten en huizen die energie lekken zijn problemen die geen verrassing hoeven te zijn. Terwijl oudere thermische camera's omvangrijk, complex en duur waren, zijn de huidige camera's compact, robuust, betaalbaar en passen ze aan de gereedschapsriem van een aannemer. Maar het feit dat een thermische camera draagbaar is, betekent niet dat de gegevens die hij levert beperkt zijn. Professionele apparatuur biedt uitstekende beeldhelderheid, de mogelijkheid om foto's en video's te maken met een hoge framesnelheid, meerdere lensopties en betaalbaarheid.

HIKMICRO is een toonaangevende leverancier van warmtebeeldapparatuur en -oplossingen. Het bedrijf biedt thermische camera's en softwareapplicaties voor onderhoudsteams, beveiligingsbedrijven en nuts- en bouwbedrijven. HIKMICRO wordt in Nederland sinds kort vertegenwoordigd door Marktechnical in Dongen.

Laatst bijgewerkt: 06 november 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Lage Ham 172
5102 AE Dongen
Nederland
0162 314 285