Meet- en regeltechniek

Hoe werkt een warmtebeeldcamera?

17 oktober 2022

Warmtebeeldcamera’s of thermografische camera’s worden voor breed uiteenlopende toepassingen gebruikt. Zo gebruiken de politie en brandweer deze warmtecamera’s om vermiste en verdachte personen op te sporen en hanteren jagers en boeren dit instrument om dieren op te sporen. Ook in de techniek worden warmtebeeldcamera’s veel gebruikt. Iedereen die met deze camera’s werkt maakt gebruik van thermografie, maar hoe werkt een warmtecamera nou precies?

Wat is thermografie?

Objecten zenden infrarode straling uit, dit is echter niet waar te nemen met het menselijke oog omdat deze nagenoeg blind is op deze golflengte. Zo kunnen wij geen radiogolven, microgolven, röntgenstraling en infrarood- en ultraviolet licht zien. Een warmtebeeldcamera kan dit echter wel, hierbij wordt gebruikt gemaakt van een techniek die thermografie heet. Thermografie is een contactloze meetmethode waarbij kleine temperatuurverschillen in de infrarode bandbreedte zichtbaar gemaakt worden. De detector van een warmtecamera is zeer gevoelig voor infrarode straling en bepaalt de temperatuur van het gemeten oppervlak. De gemeten temperatuur wordt vervolgens zichtbaar gemaakt voor het menselijk oog in een thermisch beeld.

Hoe werkt een thermische camera

Waar een normale camera kijkt naar het deel dat het menselijke oog kan zien, gaat de thermische camera verder en registreert infrarode straling. De warmtebeeldcamera (of thermische camera) is in feite de verbinding tussen het menselijke oog en de onzichtbare straling. De detector registreert de straling rondom objecten en zet dit om in een elektrisch signaal. Deze signalen worden in een bepaalde kleur getoond op het display van de camera. Deze map met kleuren noemen we een thermogram, deze lijkt op een normale foto maar is een visuele weergave van de gemeten temperaturen. Vaak hebben hoge temperaturen hierop een iets lichtere kleur en lage temperaturen een donkere. Om de kleuren goed te kunnen definiëren wordt een temperatuurschaal weergegeven. 

Industriële toepassingen warmtebeeldcamera's

Warmtebeeldcamera's voor de Bouwsector

In de bouwsector worden warmtecamera's gebruikt voor het opsporen van constructiefouten en energie verliezen. Bijvoorbeeld bij het controleren van vloerverwarming, of bij de detectie van vocht in een muur. Daarnaast worden warmtecamera's bij bestaande gebouwen gebruikt om te kijken, waar er veel warmte verloren gaat en er dus door een betere isolatie, veel winst te behalen valt.

Warmtebeeldcamera voor onderhoud van machines en technische apparatuur

Doormiddel van het gebruik van warmtebeeldcamera's, kan het stilvallen van machines en productieprocessen worden verkomen. Met een warmtebeeldcamera kunnen bijvoorbeeld versleten lagers, oververhitte onderdelen, scheuren en lekkages, eenvoudig worden opgezocht, zonder dat de machines hiervoor uit elkaar gehaald hoeven te worden. Dit zorgt voor lagere onderhoudskosten en verlies van omzet, door het stilvallen van een productieproces

Warmtebeeldcamera voor Elektrische systemen

Met een thermische camerea kunnen storingen, defecte onderdelen, verkeerde belasting van elektrische systemen vroegtijdig worden opgespoord. Zelfs op moeilijk bereikbare plekken en van grote afstand kunnen thermische camera's worden ingezet om thermische afwijkingen op te sporen.

Warmtebeeldcamera voor beveiliging

Warmtebeeldcamera's worden ook ingezet voor het bewaken van beveiligde zones, het opsporen van branden etc. Daarnaast kunnen warmtebeeldcamera's gebruikt worden bij toegangcontroles.

Warmtecamera aanschaffen

Om de juiste keuze te maken, welke warmtecamera het meest geschikt is, is afhankelijk voor welke toepassing deze gebruikt moet worden. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van een warmtecamera:

Nauwkeurigheid, gevoeligheid en meetbereik van warmtebeeldcamera's

Het meetbereik (tussen de -40 °C en +2000 °C), maar ook de nauwkeurigheid (maximale afwijking) en de thermische gevoeligheid (temperatuur resolutie) zijn erg belangrijk voor het selecteren van de juiste warmtebeeldcamera.

Resolutie van warmtebeeldcamera's

Goedkope warmtebeeldcamera's werken met een resolutie van 60 x 60 pixels. Duurdere warmtebeeldcamera's hebben een resolutie van 648 x 480 pixels. Geavenceerde warmtecamera's geven dus een veel gedailleerder en nauwkeuriger beeld.

Gebruiksgemak van een warmtebeeldcamera

Kwaliteit van het display, de gebruiksvriendelijkheid van de software, de interfaces en aansluitingen, het kleurenpallet, zijn allemaal eigenschappen die selectieproces van een warmtecamera beinvloeden. Om tot de juiste keuze te komen, is het zaak, om vooraf goed in te schatten welke eigenschappen nodig zijn voor de betreffende toepassing. 

Vind de juiste warmtebeeldcamera

Products4Engineers.nl biedt een compleet overzicht van de nieuwste warmtebeeldcamera’s van bekende merken zoals Fluke, Testo, Flir, Elektro lijn, OptrisTrotec en vele andere leveranciers. Vind productinformatie, bekijk productvideo’s en neem contact op met de leverancier voor prijzen en andere informatie!

Laatst bijgewerkt: 03 april 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's