Meet- en regeltechniek

Thermische camera's vol in ontwikkeling

08 mei 2017

De technologie rond thermische beeldvorming bestaat al heel lang. Pas door recente technologische ontwikkelingen echter zijn thermische camera’s volwassen geworden, waardoor ze inmiddels volop worden toegepast in allerlei industrieën en sectoren.

Vroeger waren thermische camera’s speciale producten, die vooral met het oog op de veiligheid werden gebruikt in gevaarlijke omgevingen, waar normaal zicht niet gegarandeerd was. Brandbestrijding is een klassiek voorbeeld, waarbij brandweermensen de situatie kunnen overzien en beoordelen of het veilig is om verder te gaan, ook in ruimten die vol rook staan.

 

De radiometrische 9Hz warmtecamera FLIR C2 weegt slechts 130g en verzamelt informatie met een 80 x 60 pixel infraroodsensor. De camera werkt binnen een temperatuurbereik van -10°C tot +150°C.


Gebruik van warmtebeeldcamera's

Ultrageavanceerde camera’s voor thermische beeldvorming worden steeds vaker ingezet voor benchtests in industriële laboratoria, waardoor de ontwerpcyclus in deze omgevingen aantoonbaar is verkort: de camera’s maken het gemakkelijker, eventuele materiaalgebreken te constateren en de productkwaliteit te garanderen, waardoor producten veel sneller dan voorheen op de markt kunnen worden gebracht. 

De technologie rond thermische beeldvorming is ook ideaal voor mensen die werkzaam zijn in de MRO-sectoren (onderhoud, reparatie, revisie). Instrumentatie- en elektronicatechnici profiteren steeds meer van de voordelen van compacte thermische beeldvormingsapparatuur, ondersteund door krachtige en intuïtieve software. In productie-industrieën over de hele wereld kunnen thermische beeldvormingscamera’s inmiddels ononderbroken productieprocessen bewaken. Daarbij meten ze kritische temperaturen en geven een waarschuwing af, als er sprake is van mogelijke mechanische oververhitting of als er brand dreigt te ontstaan.  

Warmtebeeldcamera voor iPhone

Met behulp van de allernieuwste technieken kunnen fabrikanten van warmtecamera’s compacte, gebruiksvriendelijke en uiterst functionele producten maken. Camera’s met units die kunnen communiceren met compatibele smartphones en tablets, en die de technologie van deze units gebruiken om HR-beelden te maken en moeiteloos data weer te geven en te beheren. 

Een warmtecamera die is ontworpen voor gebruik in combinatie met iPhones en iPads met de laatste lightning-connector is de FLIR One iOS, die is voorzien van twee camera’s en een Lepton sensor. De FLIR One kan binnen een bereik van -20 tot +120 °C minimale temperatuurveranderingen detecteren – tot wel 0,1°C. Verder kunnen alle gemaakte beelden die naar de camera-album van het toestel zijn gekopieerd, worden gedeeld – via SMS, e-mail, Twitter, Facebook, Instagram of andere social media. 

Een ander voorbeeld van een smartphone-compatibele warmtecamera is de Seek Thermal Compact, die is gebaseerd op de True Thermal Sensor en beschikbaar is voor Android- en iOS-besturingssystemen. Deze modellen bieden een resolutie van 206 x 156, een beeldhoek van 360 graden, en herkennen 32.000 pixel temperaturen tussen -40?C en 330?C.


Fluke thermische camera’s zijn ideaal geschikt voor gebruik in commerciële en industriële omgevingen, waaronder elektronische installaties voor onderhouds- en servicetaken, en dragen bij aan soepele werkprocessen.


Uitgebreide of geavanceerde modellen

FLIR One en Seek Thermal Compact zijn zomaar twee producten van de ruim 100 warmtecamera’s uit het aanbod van Conrad Business Supplies, met uiteenlopende functieniveaus en functionaliteiten. 

Van de basismodellen weegt de zakformaat warmtecamera FLIR C2 9Hz niet meer dan 130g en biedt krachtige functies tegen een betaalbare prijs. Andere voorbeelden zijn de Fluke TiS10, waarmee beelden in real-time kunnen worden gedeeld via Fluke Connect; de FLIR TG165-pyrometer, die de kloof overbrugt tussen single spot IR-thermometers en FLIR’s warmtecamera’s dankzij de ingebouwde Lepton-sensor; de Testo 870-1 warmtebeeldcamera met ‘SuperResolution’-technologie, die 320 x 240 pixels biedt, en de camera’s FLIR E5 en E4. De FLIR E5 is als ‘expert-model’ perfect geschikt voor elektrische en gebouwinspecties, terwijl de E4 dankzij zijn grotere knoppen ideaal is voor toepassingen in de elektromechanische industrie en ook met handschoenen kan worden bediend. Het apparaat biedt daarnaast een key-based bedieningsinterface, alsmede een greep voor bediening met één hand. 

De technologie rond thermische beeldvorming maakt niets minder dan een mini-revolutie door. Het belangrijkste voordeel van de moderne technologie is dat klanten effectiever, efficiënter, nauwkeuriger en veiliger kunnen werken dan voorheen. Nieuwe toepassingen gaan op deze manier hand in hand met innovatieve technologie.

Laatst bijgewerkt: 09 mei 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's