Meet- en regeltechniek

Warmtebeeldcamera voor smartphones, welk model past bij jou?

08 mei 2017

Technologie is hot en vol in beweging. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder nieuwe innovaties in de techniek. In een vorige blog beschreven we de ontwikkelingen op het gebied van thermische camera. Een belangrijke ontwikkeling op dit gebied zijn de warmtebeeldcamera’s voor smartphones waarbij de Flir One en de Seek Thermal Compact momenteel het meest gebruikt worden. Beide types zijn inmiddels verkrijgbaar voor zowel Android als iOS, maar welke camera is nou de beste van de twee?

We beschrijven beide warmtebeeldcamera's aan de hand van de volgende punten:

  • Ontwerp
  • Stroomvoorziening
  • Gebruikersgemak

Ontwerp

Zoals in bovenstaande afbeelding goed te zien is is de Seek Thermal Compact kleiner dan de Flir One. Dit zit hem met name in het feit dat de Flir gebruik maakt van twee camera’s en de Seek van één. Eén van de camera’s wordt natuurlijk gebruikt voor de daadwerkelijke thermische beelden, terwijl de ander ervoor zorgt dat de beelden perfect worden ingemeten in de juiste thermische actieradius, wat samen zorgt voor zeer scherpe details en snelle verwerking van de beelden. De Seek Thermal Compact is trouwens ook onder water te gebruiken met de gratis bijgeleverde waterproof case, hierbij is het natuurlijk wel van belang dat je smartphone hier ook tegen kan! 

Stroomvoorziening

Beide warmtebeeldcamera’s maken gebruik van een ander soort stroomvoorziening. De Seek Thermal Compact is altijd te gebruiken omdat deze gebruik maakt van de batterij van je smartphone, je hoeft deze dus nooit los op te laden. De Flir One heeft daarentegen een eigen batterij, waardoor je voor gebruik wel eerst moet zorgen dat de camera opgeladen is.

Gebruikersgemak

De Flir One maakt gebruik van twee camera’s met gepatenteerde MSC Technology, wat het gebruikersgemak ook duidelijk ten goede komt. Het verwerken van de beelden gaat zeer snel en de kwaliteit van het beeld is van een hoog niveau met scherpe details. Zoals in onderstaande video te zien is, kan de Flir One zelfs beelden op een beeldscherm herkennen. Naast het maken van ‘gewone’ warmtebeelden en video’s beschikt dit model ook over een panaroma en timelapse-functie.

De Seek Thermal Compact maakt gebruik van één camera en is daardoor iets trager dan de Flir One. Ook is er een duidelijk verschil te zien in de kwaliteit van de beelden, waarbij de Seek Thermal duidelijk minder gedetailleerde beelden laat zien. Tenslotte zijn er minder opnamemogelijkheden te gebruiken met de Seek.

Een laatste verschil in het gebruikersgemak is het bereik/kijkhoek van de camera. De Seek Thermal Compact heeft een kijkhoek van 20 graden waar de Flir One ongeveer het dubbele behaalt, je kunt dus een groter oppervlak bekijken zonder de camera te bewegen. 

Flir One of Seek Thermal Compact?

Welk model is nou de juiste keuze wanneer je op zoekt bent naar een warmtebeeldcamera voor je smartphone? Een belangrijke factor bij deze keuze is de wijze waarop je de camera wilt gaan gebruiken. De Seek Thermal Compact is een prima warmtebeeldcamera voor praktische toepassingen zoals het vinden van lekken in waterleidingen en muren of het lokaliseren van grote stroomverbruikers in huis. Wil je echter wat verder gaan en meer gedetailleerde beelden ontvangen, dan past de Flir One net iets beter bij je. Met dit model is het bijvoorbeeld mogelijk om zeer minieme temperatuurverschillen van onzichtbare warmtebronnen te meten. Overigens hebben we nog één aspect niet benoemd en dat is de prijs. Dit heeft een reden want beide warmtebeeldcamera’s zijn gelijk geprijsd, namelijk +-€275,-.

Smartphone met ingebouwde warmtebeeldcamera

Op 22 juni 2016 publiceerde Tweakers een update over de Cat S60 van Caterpillar. Deze ‘bouwvakkerstelefoon’ is een Android 6.0 smartphone met een ingebouwde warmtecamera. Het apparaat is voorzien van normale camera en een Flir Lepton-sensor met een resolutie van 80x60. Net als de Flir One maakt de Cat S60 gebruik van de MSX-technologie, waardoor de beelden van beide camera’s mooi gecombineerd worden weergegeven. Dit toestel is bestand tegen een val tot maximaal 2 meter en is ook waterdicht tot 2 meter diepte en met een speciale schakelaar zelfs tot 5 meter! Deze camera is nog niet verkrijgbaar, met een videopreview is al wel te zien op de website van Tweakers.

Laatst bijgewerkt: 03 april 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's