Meet- en regeltechniek

Hoe werkt een endoscoop en welke soorten zijn er?

21 september 2021

Endoscopen (letterlijk: binnenin kijker) en borescopen zijn instrumenten met een al dan niet flexibele buis waarmee visuele inspecties uitgevoerd kunnen worden, op moeilijk bereikbare plekken. Zo worden ze gebruikt voor de inspectie van spouwmuren, riolering, ventilatie schachten, maar ook voor de inspectie van motoren, machines en installaties, zonder dat die uit elkaar gehaald dienen te worden (NDO: niet destructief onderzoek).

Het verschil tussen een endoscoop en een borescoop

Het verschil tussen een endoscoop en een borescoop zit hem vooral in de dikte van de buis. Door een kleinere diameter is een endoscoop op meer plekken inzetbaar maar verliest hij wel beeldkwaliteit.  Er zijn nog meer verschillen zoals flexibiliteit, lichtbron en beeldvergroting welke eigenlijk allemaal voortkomen uit het feit dat endoscopen dunner zijn.

Soorten endoscoop en belangrijkste eigenschappen

Er zijn verschillende soorten endoscopen en om de juiste endoscoop te vinden voor een bepaalde toepassing, moet er rekening gehouden worden met de verschillende eigenschappen die een endoscoop kan hebben. Hieronder een een overzicht van de belangrijkste eigenschappen, waarmee rekening gehouden moet worden bij de aanschaf van een endoscoop.

Starre of flexibele endoscoop

Starre endoscoopStarre endoscopen

Starre endoscopen maken gebruik van een optisch systeem in de buis waardoor lichtstralen van het uiteinde van de buis naar de zoeker brengt. De zoeker dient tegen het oog gehouden te worden om het beeld te kunnen zien. Speciale camera’s kunnen hieraan aangesloten worden om het beeld op te slaan. De lens van een starre endoscoop staat eigenlijk altijd in een hoek van 90 graden ten opzichte van de buis. De starre buis is dan roteerbaar waardoor men bijvoorbeeld binnen een spouwmuur in alle richtingen kan kijken. Beeldkwaliteit bij deze starre versies is vaak erg goed in vergelijking met de prijs maar zijn niet overal inzetbaar door de vorm.

Flexibele endoscoopFlexibele endoscopen

Flexibele endoscopen hebben hun camera altijd in het verlengde van de buis. Ze kunnen door hun flexibiliteit om hoeken kijken en worden gebruikt om riolering en dergelijke inspecteren. Er zijn twee soorten flexibele endoscopen, namelijk glasvezel en video endoscopen. De glasvezel variant maakt gebruik van meerdere glasvezel draden waar het beeld door vervoerd wordt waar de videoversie het beeld vastlegt met een camera aan het einde van de buis. Flexibele endoscopen hebben vaak een stuurbare tip waarmee rondgekeken of gestuurd kan worden.

Met of zonder vast beeldscherm

Endoscoop met videobrilEn dan zijn er nog verschillende manieren voor het bekijken van het beeld. Er zijn versies die verbinden met een telefoon, tablet of laptop, versies met een eigen beeldscherm en versies met een videobril (voorbeeld links). Daarnaast hebben veel endoscopen de mogelijkheid, om de inspectie op te nemen. Bij een versie zonder beeldscherm vindt de opslag plaats telefoon of tablet. Bij de versie met beeldscherm, vindt de opslag vaak plaats doormiddel van een SD-kaart.

Naast bovenstaande soorten eigenschappen, is het goed om bij het kopen van een endoscoop rekening te houden met de volgende eigenschappen/specificaties:

  • Diameter camera
  • lengte kabel
  • opname mogelijkheid (video, foto, geluid)
  • type aansluiting (usb, wifi, etc.)
  • bestuurbaarheid van de tip/camera
  • zoomfunctie
  • beeldhoek camera
  • beeldkwaliteit
  • water of olie bestendige camera
  • verlichting (eventueel dimbare verlichting)

 

Endoscopen op Products4Engineers

De leveranciers op P4E.nl bieden een breed scala aan endoscopen en borescopen en kunnen u uitstekend adviseren welke methode en meter het beste past bij uw situatie. Een ruim aanbod aan endoscopen vind je hier.

Je kunt ook gebruik maken van de filters:

Laatst bijgewerkt: 09 mei 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's