Meet- en regeltechniek

Nauwkeurig energieverbruik meten in kader van SDE++ en EU-ETS

06 december 2023
Herman de Haan

Hoe een subsidieaanvraag voor SDE++ rond te krijgen? En, wat is nodig voor metingen voor EU-ETS? Het gebruik van de juiste meetinstrumentatie is de sleutel.

Om een besparing te realiseren in bedrijfs- en onderhoudskosten, is een nauwkeurige meting van stoomproductie en -distributie zeer wenselijk. Ook voor SDE++ subsidie en EU-ETS (Europese emissiehandelssysteem voor CO2) zijn metingen belangrijk. Voor de SDE++ subsidie is een meting volgens ISO 5167 (of gelijkwaardig) nodig. Het meten gebeurt met meetflenzen of venturi debietmetingen. Maar ook een Vortex meting Prowirl F 200 van Endress+Hauser kan worden gebruikt bij een bepaalde continu afname van stoom.

stoom1.jpg
Een stoommeting bestaat uit een meetflens of venturi met een drukverschilmeter PMD71 en een temperatuurmeter iTHERM TM131 en/ of (afhankelijk van het type stoom) een drukopnemer PMC51B. In plaats van een meetflens of venturi kan ook een Vortex meting Prowirl F200 worden ingezet.

De meetsignalen gaan naar een energiecalculator bijvoorbeeld een EngyCal RH33. Deze is geschikt voor stoom (AIPWS-IF97 genormaliseerde stoomtabellen). De meetwaarden worden bewaard in de Memograph RSG45 en worden naar het cloud based ecosysteem van Endress+Hauser gestuurd, Netilion.

stoom2.jpg
De EngyCal RH 33 is een BTU-meter voor de registratie van de hoeveelheid warmte van water volgens EN1434.

Hoge onderhoudskosten voorkomen

Met de Prowirl F 200-vortex flowmeter wordt natte en droge stoom direct gemeten, oftewel de stoomkwaliteit is nu zichtbaar.  Er kan worden ingegrepen bij een minimale kwaliteit. Dit voorkomt hoge onderhoudskosten en gevaarlijke situaties die kunnen voortkomen uit te natte stoom zoals waterslag.

Is de stoomkwaliteit lager dan bijvoorbeeld 95 procent, dan is er veel condensatie in de installatie te verwachten, met veel onderhoud en ook energieverliezen tot gevolg. Bij 15 procent natte stoom geeft dit een afwijking van 12 procent in stoommassa, in geld uitgedrukt is dat ca. 450,- euro per dag voor een stoomketel die 5t/h produceert.

stoom3goed.png
De Prowirl F200 is de multivariabele flowmeter met inline natte-stoommeting. Kenmerken: DN 25 tot 300, Displaymoduele met gegevensoverdrachtfuntie en Heartbeat Technology voor het waarborgen van procesveiligheid.

Zelfmonitoring op juiste werking

Door gebruik te maken van Heartbeat Technology worden de uitgaande signalen van de Prowirl F 200-vortex flowmeter bewaakt op eventuele drift en of de conditie van de sensor goed is. Na waterslag kan een eventuele onbalans van de sensor worden gedetecteerd.

Energiemeting bij warm water

Voor (her)gebruik van warm water wordt SDE++ subsidies verstrekt. Ook worden energiemetingen van warm water ingezet bij EU-ETS voor CO2 hoeveelheidsbepalingen.

stoom4.jpg

Voor warmwatermetingen worden magnetische inductieve flowmeters gebruikt of ultrasone flowmeters. Magnetisch inductieve meters kunnen zeer nauwkeurig en goed bij lage snelheden meten, zelfs diameters tot 2500mm zijn mogelijk.

Verder bestaat zo’n meetsysteem uit twee gepaarde temperatuuropnemers iTHERM TST90 of twee niet gepaarde sensoren, maar dan elk met een transmitter voorzien van de Callendar-Van Dusen berekening. Dit garandeert een hoge nauwkeurigheid. De signalen gaan naar de EngyCal RH33 die aan de normen voor warmtemeters (EN 1434) voldoet.

stoom5.png
MID flowmeting/ Proline Promag P 300: Energiebesparende flowmeting - geen drukverlies door vernauwing van de doorsnede, geïntegreerde verificatie - Heartbeat Technology en nauwkeurige meting.

Bij water boven de 60 graden kan er in een leidingwerk het sterk geleidende magnetiet (Fe3O4) ontstaan, die een onnauwkeurigheid veroorzaakt. Endress+Hauser beschikt over een techniek (ECC= Elektrode Cleaning Circuit) die de negatieve gevolgen van magnetiet tegengaat. Een hoge spanning, die periodiek op de meetelektrode wordt gezet, zorgt dat de geleiding van het magnetiet verdwijnt en de meting integer blijft.

Zelfmonitoring op juiste werking

Heartbeat Technology controleert de juiste werking van het instrument binnen de gespecificeerde meettoleranties en controleert ten minste 95 procent van het instrument. Ook worden zaken als built-up aan de binnenkant van de sensor bewaakt. Op elk moment kan een gewenste validatie worden uitgevoerd, waarmee de juiste werking wordt aangetoond.

Advies bij stoom- en warmwater-metingen

Endress+Hauser kan adviseren bij zowel stoom- als warmwater-energiemetingen, en bij de selectie van de juiste instrumenten die nodig zijn voor een betrouwbaar werkende installatie volgens de wet- en regelgeving voor SDE++ en EU-ETS. De benodigde nauwkeurigheidsberekening conform ISO-GUM 1995 (Guide to the expression of uncertainty in measurement), die nodig is voor de SDE++ subsidieaanvraag, verzorgen wij ook. Dit vergemakkelijkt de aanvraag van de subsidie.

Gespecialiseerde servicetechnici van Endress+Hauser nemen de applicatie in bedrijf en documenteren dit, zodat deze documenten in het energiedossier worden opgenomen. Op de vereiste interval kan een validatie en/of kalibratie worden uitgevoerd. Endress+Hauser is een ISO 17025 geaccrediteerd bedrijf, waardoor deze kalibratiecertificaten door de wettelijke instanties worden geaccepteerd.

Laatst bijgewerkt: 07 december 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's