Industriële automatisering

Schaalbare prestaties in het automatiseringssysteem

02 januari 2024
Marc Vissers

Met de nieuwe generatie controllers van Lenze kunnen machinebouwers de prestaties in hun automatiseringslandschap snel verbeteren. De nieuwe besturingen zijn een belangrijk onderdeel van Lenze's open automatiseringssysteem en maken de verbinding van informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) mogelijk. Dankzij moderne engineering en het gebruik van geprefabriceerde softwaremodules kunnen machinebouwers profiteren van een kortere time-to-market.

Machinebouwers zijn steeds meer op zoek naar schaalbare prestaties in hun automatiseringslandschap, vooral als het gaat om controllers. Lenze begrijpt de behoeften van de markt heel goed en heeft zijn controllerportfolio de afgelopen maanden fundamenteel herzien. Op SPS - smart production solution in Neurenberg presenteerden de automatiseringsspecialisten uit het Duitse Hamelen de c430 - het kleinste model in hun nieuwe controllerserie.

"Voor basis motion control in compacte machines is de c430 de juiste keuze. De klant kan overschakelen van de c520 of c550 naar de c430 zonder code te verliezen", stelt productmanager Andreas Werner. Dit maakt het mogelijk om veel gerichter en efficiënter te automatiseren en de prestaties op te schalen (of terug te brengen) als dat nodig is. "Soms hebben machinebouwers geen krachtige systemen nodig of groeien de eisen met de jaren," voegt Werner toe. Hij ziet vooral toepassingen in de hout- en metaalindustrie (bijvoorbeeld voor zagen), in de verpakkingsindustrie (wikkelen en omsnoeren), de papierindustrie (afkorten) en in de textielsector (wikkelen, spinnen). De nieuwe besturing wordt geleverd met EtherCAT, OPC UA en Profinet.

Interactie van besturing en visualisatie


Zoals alle Lenze-besturingen beschikt ook de c430 over de FAST UI runtime.
In interactie met de engineeringtool EASY UI Designer kunnen machinebouwers op een snelle manier goede machinevisualisaties ontwikkelen. Lenze investeert al enkele jaren in zijn visualisatie-expertise. "Goede visualisatie is cruciaal voor het succes van een machine. Hoge bruikbaarheid belooft processtabiliteit en een grotere operationele efficiëntie biedt een antwoord op het tekort aan geschoold personeel in de industrie. Dit creëert concurrentievoordelen voor de klant", legt Jannis Pille, Product Manager Automation Systems, uit. Hij is verantwoordelijk voor het thema visualisatie bij Lenze en vertrouwt samen met zijn team consequent op webgebaseerde visualisatie. Daarom heeft Lenze zijn portfolio uitgebreid met nieuwe webpanelen die zowel in het veld als in de schakelkast kunnen worden gebruikt.

Het Lenze automatiseringssysteem

Rond de controllers c430, c520 en c550 biedt Lenze een innovatief en open automatiseringssysteem, van het veldniveau tot aan de cloud. Gebruikersgerichte engineering ondersteunt de klanten. Lenze vertrouwt op kant-en-klare softwaremodules uit het FAST-toepassingsraamwerk en op sjablonen en toepassingen die maatwerk mogelijk maken en tegelijkertijd de ontwikkelingstijd verkorten. Een centraal element is de EASY System Designer, die het ontwikkelingsproces van een nieuwe machine efficiënt ondersteunt, vanaf het eerste ontwerp tot aan de PLC-programmeerinterface.

In de PLC Designer beginnen gebruikers met een gecreëerde hardwareboom; tegelijkertijd verminderen FAST softwaremodules de omvang en complexiteit van de programmering. Met toepassingen op de edge laag worden extra functies aan de machine toegevoegd, die bijvoorbeeld conditiebewaking en procesoptimalisatie mogelijk maken. Lenze biedt de juiste tool voor het beheren en uitrollen van deze apps met het NUPANO Open Automation Platform. Cloud-oplossingen zoals het Asset Performance Platform vergemakkelijken de samenwerking tussen de OEM en de machineoperator in geval van service.

Laatst bijgewerkt: 02 januari 2024

Gerelateerde blogs & casestudy's

Ploegweg 15
5232 BR 's-Hertogenbosch
Nederland
073 645 6500

Gerelateerde producten