Mens Machine Interfaces

Waarom resistieve multi-touch technologie?

15 mei 2023
Ellen Bronsvoort

Touchscreens met PCAP-technologie worden momenteel het meest gebruikt als bediening voor multi-touch toepassingen. Er zijn echter bepaalde toepassingen die nog steeds de resistieve touch-technologie vereisen. Wat pleit voor resistieve multi-touch technologie? En waar wordt het gebruikt?

De voornaamste redenen om resistieve touch-technologie te gebruiken zijn de absolute weerstand tegen extreme EMC-storingen, de noodzaak van een bedieningskracht en de veilige werking met geleidende materialen zoals water, bloed of zoutoplossing op de volledige touchscreen. In vergelijking met een PCAP touchscreen kan een resistieve touchscreen bovendien aan de voorzijde volledig worden afgeschermd met een metalen rooster.

Functionaliteit

De resistieve technologie is verder ontwikkeld om de multi-touch functionaliteit niet verloren te laten gaan. De twee ITO-lagen - film en glas - van een resistieve multi-touchscreen zijn gestructureerd in rijen en kolommen (x- en y-richting) en maken afzonderlijk contact met de spacer dots. De lagen worden op afstand gehouden door gedrukte micro-stippen. Wanneer het resistieve multi-touchscreen wordt bediend, maken beide lagen contact.

De evaluatie van de positie gebeurt nog steeds in analoge hoge resolutie in de afzonderlijke zones. De touchscreenbesturing voor de evaluatie kan als chip-on-flex, als afzonderlijke besturingsprintplaat of op klantspecifieke elektronische modules worden geplaatst. Mogelijke interfaces zijn USB en I2C. Resistieve multi-touchscreens vereisen weinig bedieningskracht en kunnen daarom worden bediend met vingers, pennen en dikke handschoenen.

Geen EMC-straling

Deze technologie is ontwikkeld voor toepassingen waarin PCAP-technologie haar fysieke grenzen bereikt en de multi-touch functionaliteit niet achterwege kan blijven. Dit zijn vooral toepassingen waarbij geen EMC-straling naar buiten mag ontsnappen. Een PCAP-touchscreen kan niet aan de voorzijde worden afgeschermd, omdat dan tegelijkertijd het capacitieve veld wordt geblokkeerd.

Bij resistieve touchscreens kan de afscherming zeer transparant op de bovenste ITO-folie worden gelamineerd. Voor het resistieve touchscreen is een bedieningskracht nodig, die niet wordt belemmerd door de geleidende en flexibele afschermingslaag op het oppervlak. Deze afschermingslaag maakt contact met de metalen behuizing, waardoor de toepassing volledig EMC-afgeschermd is.

Medische toepassingen (MRI of CT)

Resistieve multi-touch technologie wordt gebruikt in medische toepassingen zoals MRI of CT, waar interferentievelden negatieve interactie kunnen veroorzaken. Voor communicatietoepassingen in zwaar beveiligde gebieden worden tapvrije bedieningssystemen gerealiseerd met deze resistieve multi-touch technologie.

Resistieve multi-touchscreens bieden een betrouwbare werking in verschillende omgevingen zonder EMC-interactie. Zelfs als het oppervlak van het bedieningspaneel bedekt is met geleidende vloeistoffen, zorgt deze technologie voor een betrouwbare functionaliteit en een correcte gebaren- en multi-touchbediening. 

Selectie van de optimale multi-touch technologie

Elk bedieningssysteem van SCHURTER is een op maat gemaakte oplossing. Het ontwerpen van bedieningssystemen voor de meest veeleisende toepassingen vereist veel kennis en ervaring. Engineers van SCHURTER ontwikkelen en ontwerpen samen met de klant de optimale HMI-oplossing. De juiste keuze van de meest geschikte multi-touch technologie voor een toepassing wordt gemaakt op basis van de toepassingseisen. Meer weten? Informeer hierover bij de experts van SCHURTER. 

Laatst bijgewerkt: 15 mei 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

De Nieuwe Haven 12
7772 BC Hardenberg
Nederland
0523 281 200

Gerelateerde producten