Schakelen en bedienen

HMI’s ontwikkelen voor voedselverwerkingsmachines vereist specialisme

07 februari 2024
Herman de Haan

Machines die in de voedselverwerkingsindustrie worden ingezet, moeten aan talrijke specifieke eisen voldoen. Naast de vaak uitdagende werkomstandigheden, is hygiëne en veiligheid van het allergrootste belang.

De machines moeten voldoen aan strikte voedselveiligheidscertificeringen. Het bedienen ervan moet betrouwbaar, veilig en efficiënt zijn. De bedieningspanelen moeten naadloos worden geïntegreerd om te voorkomen dat vuil en bacteriën zich kunnen ophopen in randen en naden. Het ontwikkelen en integreren van bedieningspanelen of HMI’s (Human Machine Interfaces) in machines voor de voedselverwerkende industrie vraagt om specialistische kennis en innovatieve productie- en ontwikkelmethoden.

Hygiëne werken is voorwaarde

Speciaal voor omgevingen waar hygiënisch werken een absolute voorwaarde is, kunnen bedieningspanelen worden uitgevoerd met een antimicrobieel oppervlak. Dit geldt voor zowel PCAP en resistive touchscreens als voor membraanschakelaars. Als voorbeeld bij PCAP touchscreens kan antimicrobiële en antivirale werking op basis van zilverionen worden verkregen door het glasoppervlak te voorzien van een speciale coating. Deze coating behoudt zijn werking gedurende de gehele levensduur van de applicatie. Waar nodig kan het oppervlak bovendien bestand worden gemaakt tegen olie, oplosmiddelen en agressieve chemicaliën.

Naadloze integratie HMI

Ook een volledig afgesloten voorzijde, zonder randen waar vuil kan achterblijven, is meestal vereist. De behuizing van het bedieningspaneel wordt dan volledig naadloos uitgevoerd, zodat bacteriën geen kans hebben zich te hechten in randen en uitsparingen. Dit zorgt er bovendien voor dat het apparaat gemakkelijk kan worden gedesinfecteerd. Het glazen frontpaneel wordt rondom naadloos gesealed met een chemisch resistente lak.

Schurter2.png
Een HMI in gebruik bij het bakken van brood.

Bestand tegen veelvuldig reinigen

Veel machines en apparaten die gebruikt worden in de voedselverwerkende industrie worden dagelijks blootgesteld aan vuil en vocht. Het bedieningspaneel moet daarom zodanig ontworpen zijn dat het bestand is tegen grondig en veelvuldig reinigen, meestal onder hoge druk. Extra versterkte frontpanelen en een vloeistofdichte montage zorgen dat de functionaliteit én de uitstraling van de HMI behouden blijven, ook bij dagelijks krachtig reinigen.

Beschermende laag

In de voedselverwerkende industrie is het absoluut essentieel dat er nergens glassplinters kunnen vrijkomen. Om dit risico te elimineren, worden de bedieningspanelen voorzien van een extra beschermende laag over het glasoppervlak of worden ze, als glas helemaal uit den boze is, uitgevoerd in onbreekbaar polycarbonaat. Zo kunnen frontpanelen ontwikkeld worden die bestand zijn tegen een impact tot de IK 10-norm.

schurter3.png
Gebruik van een HMI bij lage temperaturen en met handschoenen.

Het verwerken van vers voedsel gebeurt vaak bij lage temperaturen. In dergelijke omgevingen moeten de apparaten betrouwbaar werken en met dikke handschoenen kunnen worden bediend.

SCHURTER is HMI-specialist

Al enkele decennia helpt SCHURTER fabrikanten van machines en apparaten voor de voedselverwerkende industrie met op maat ontwikkelde bedieningspanelen, die presteren onder veeleisende omstandigheden en voldoen aan de hoogste normeringen. In co-creatie werken engineers van SCHURTER samen met de opdrachtgever, om de HMI-oplossing volledig af te stemmen op de specificaties van de applicatie. Meer weten over bedieningspanelen voor de foodsector? Neem dan contact op met deze HMI-specialist.

Laatst bijgewerkt: 12 februari 2024

Gerelateerde blogs & casestudy's

De Nieuwe Haven 12
7772 BC Hardenberg
Nederland
0523 281 200