Industriële automatisering

Automatisering in Beweging

08 maart 2018
Astin de Zeeuw

Smart Factories beloven exploitanten een hoge mate van flexibiliteit - zoals het gebruik van driver-less vervoerssystemen of mobiele robot-oplossingen. De automatisering van deze subsystemen vereisen op hun beurt zeer compacte besturings- en drive concepten. Met een combinatie van 48V synchrone servomotoren en DC 061-1 as-modules van SIGMATEK met resolver of incrementele encoder input wordt de weg geopend naar een eenvoudige integratie en comfortabele besturing.

De productiefaciliteiten van de toekomst zijn niet langer homogeen; vroeger werden kleinere functionele eenheden als zelfstandige modules uitgevoerd. Maar omdat permanent geïnstalleerde handling en toevoersystemen niet flexibel genoeg zijn, zullen in de toekomst automatisch geleide voertuigen (AGV) steeds meer in-house vervoerstaken gaan overnemen. Zo kan er flexibel worden ingespeeld op de veranderende eisen en wordt de kloof in de keten van geautomatiseerde processen binnen een fabriek verkleind. Kortom: AGV’s zijn een integraal onderdeel geworden van Smart Factories en moeten daarom worden opgenomen in het totale automatiseringstraject.

AGV als Benchmark voor de Automatisering

De besturings- en automatiseringstechniek die in deze mobiele systemen wordt gebruikt zal aan hoge eisen moeten voldoen. Naast het procesbeheer worden wiskundige opdrachten uitgevoerd om de bewegwijzering commando’s naar de hoofdbesturing te krijgen. Bij vrij navigerende systemen komt dan ook nog eens de constante herziening van de gereden route op basis van magnetische punten, laser reflectoren of optische merkpunten in de omgeving. De drive-technologie stuurt niet alleen de wiel-motoren aan, maar ook de ondersteunende aandrijving zoals nodig voor tillen, rotatie of glij-eenheden voor de overdracht van materiaal. Daarvoor is vaak ook een visualisatie rechtstreeks op het voertuig is vereist, met inbegrip van opties voor operationele bijzonderheden en onderhoud. Daarbij mag de functionele veiligheid vooral niet ontbreken, met name bij vrij bewegende systemen is het van belang om het risico van ongevallen te minimaliseren.

Compactheid maakt het mogelijk

Rekening houdend met de speciale ontwikkelingen binnen de AGV industrie wordt iets dwingends vereist: de consistente miniaturisatie van serie-automatisering, zoals SIGMATEK dat in zijn S-Dias I/O-reeks heeft doorgevoerd. De module in zakformaat is met maximaal 20 I/O’s op een oppervlak van 12,5 x 103,5 x 72 mm niet enkel ruimtebesparend; snelle signaalverwerking (bus cyclus tijden onder 100 µs) worden verenigd met hoge trillings-weerstand als gevolg van mechanische cross vergrendeling, alsmede het gebruik van de robuuste connectoren met het twee-punts contact principe. Als voorbeeld; de compacte 48V DC 061-1 as-module voorzien van een 24V DC-uitgang voor het besturen van de rem haalt alle performance uit de door Kollmorgen ontwikkelde AKM-31S die met bijbehorende wikkelingen aangepast is op deze lage spanningen.

Safety over WLAN

Safety relevante data wordt uitgewisseld via het standaard WLAN netwerk met behulp van het "Black Channel"- principe. Dat maakt het mogelijk voor ontwikkelaars delen van hun machines of productie-modules – zoals AGV’s of draadloze handbedieningsapparatuur met noodstop zoals de HGW 1033 van SIGMATEK – plaats onafhankelijk in te zetten. Deze safety oplossing voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen (SIL3 volgens IEC 62061 en PL-e/Cat.4 volgens EN ISO 13849-1 /-2). Voor programmering maakt de gebruikersvriendelijke engineerings-software »LASAL Safety Designer« snelle projectontwikkeling mogelijk middels een duidelijk ontworpen grafische editor.

Meer informatie

SigmaControl

Inl.: SigmaControl BV, NL-Barendrecht, tel.: (0180) 69 57 77, www.sigmacontrol.eu - aanwezig op Empack, stand A215, hal 2, 10 – 12 april 2018 in de Jaarbeurs Utrecht.

Laatst bijgewerkt: 09 mei 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Bijdorp West 24
2992 LC Barendrecht
Nederland
0180 695 773