Industriële automatisering

Het magazijn stroomlijnen met automatisering

30 oktober 2023
Herman de Haan

Magazijnen zijn onmisbaar voor (e-commerce) bedrijven om hun dagelijkse operaties uit te voeren. Hoe kun je magazijnen en intralogistiek stroomlijnen om zo geld te besparen op arbeid en ruimte, maar ook om te zorgen voor minder toezicht en onderhoud. Hier komt automatisering om de hoek kijken.

Warehouse Management System (WMS)

In dit artikel deelt DCP verschillende manieren waarop een magazijn is te automatiseren. Een van de eerste tools die is te gebruiken om een magazijn te automatiseren, is de WMS. In principe maakt een dergelijk systeem het mogelijk om processen sneller te maken door het verzamelen van gegevens te automatiseren. Dit scheelt veel tijd (en dus geld). Wat zijn precies de mogeljkheden? Met deze software kunnen magazijnen hun dagelijkse operaties beheren en ook controleren. Denk hierbij aan inkomende (maar ook uitgaande) voorraad, voorraadaanvulling, orderpicking en meer. Een ander voordeel is dat hiermee ook meteen een heleboel data wordt verzameld en er een realtime inzicht ontstaat in de voorraad.  Personeel kan makkelijk zien wat er nog is en waar deze spullen zich bevinden. Met deze informatie kan dus ook eenvoudig worden geconcludeerd of het al tijd is om de voorraad aan te vullen. Integreer deze systemen met andere software en taken in de supply chain om de algehele efficiëntie en daarmee dus ook de productiviteit te verhogen.

Labelprinters

Labelprinters zijn een manier om handmatige taken te vervangen door een efficiënt en nauwkeurig apparaat. Deze apparaten kunnen veelzijdig worden ingezet in magazijnen. Denk bijvoorbeeld aan het printen van verzendlabels, adreslabels, magazijnlabels of zelfs wijnetiketten. Labels zijn onmisbaar in magazijnen en daarom is zo’n labelprinter ook niet meer weg te denken. Geen menselijke fouten meer door spellingsfouten of slordig handschrift. Alles wordt automatisch gedaan en opgeslagen in een datasysteem.

Automated Guided Vehicle (AGV)

Naast label printing zijn er nog andere, impactvolle manieren om een magazijn te automatiseren. Een AGV is er één van. Dit is een mobiele robot die zonder bestuurder verschillende taken kan uitvoeren. Hierdoor hoeven minder medewerkers zich bezig te houden met het op en neer lopen van en naar spullen. Deze systemen verplaatsen spullen in magazijnen met behulp van bijvoorbeeld magneten, lasers, draden op de vloer of vision camera’s om goed te kunnen navigeren. Aan de hand van bepaalde software kunnen AGV’s makkelijk hun locatie en beweging bepalen. AGV’s zijn bijvoorbeeld in te zetten voor het transport van grondstoffen. Magazijnmedewerkers leggen tot wel 10 of 20 kilometer af tijdens een gemiddelde dienst? Met AGV’s is dat dus niet meer nodig, en hoeven werknemers ook minder zware taken uit te voeren. Hierdoor komt er tijd vrij voor andere waardevolle taken.

Laatst bijgewerkt: 07 november 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Products4Engineers
alles voor de engineers van morgen
Vuurtorenweg
18b
8530 AC Lemmer
Nederland
0514 561 854