Pneumatiek

Nieuwe assemblagelijn Atlas Copco verdubbelt productie elektrische compressoren

14 februari 2023
Jeanine de Bos - van Holst

In zijn fabriek in Antwerpen heeft Atlas Copco een nieuwe volledig elektrische en hightech assemblagelijn in bedrijf genomen voor de productie van plug-in draagbare compressoren.

De elektrische mobiele E-Air compressorreeks van Atlas Copco is in 2019 geïntroduceerd en sindsdien veelgebruikt bij toepassingen in de bouw-, olie-, gas- en mijnbouwsector. Met de nieuwe productielijn in Antwerpen wordt de productiecapaciteit van deze compressoren verdubbeld en dus de doorlooptijd met de helft verkort. Atlas Copco denkt hiermee een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de verdere verduurzaming van de genoemde sectoren. De E-Air compressorreeks is ontworpen om een kosteneffectieve en koolstofarme oplossing voor perslucht te leveren.

Tijdens een onderzoeksproject in 2021 heeft Atlas Copco becijferd dat de meeste emissies niet afkomstig zijn op het moment van fabricage, maar tijdens het levensgebruik van zijn producten. Als gevolg hiervan heeft het bedrijf besloten om deze in-use koolstofvoetafdruk aan te pakken door de productie en toegankelijkheid van zijn draagbare elektrische persluchtoplossingen te vergroten.

Meer beschikbaarheid elektrische compressoren

De uitgebreide productie van de elektrische compressoren moet de beschikbaarheid van machines en de time-to-market positief beïnvloeden, waardoor de overgang naar een duurzamere toekomst kan worden versneld. De nieuwe productielijn wordt zelf aangedreven door groene elektriciteit die deels wordt opgewekt met zonnepanelen op het terrein van de fabriek.

'Goed voorbeeld van duurzame transformatie'

,,De E-Air productielijn is een goed voorbeeld van onze inzet voor een duurzame transformatie. We komen hiermee tegemoet aan de vraag van onze klanten en partners naar efficiënte, koolstofarme oplossingen, terwijl we tegelijkertijd ook onze eigen uitstoot verminderen”, zegt Bert Derom , CEO Atlas Copco Portable Air Division.

Laatst bijgewerkt: 03 april 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's