Pneumatiek

Formhand, universele gripping-oplossing voor meest extreme vormen

04 februari 2022
Marc Kooijman

Door de samenstelling en vorm van het Formhand grijpkussen is geen oppervlak te lastig.

De grijpkussens van Formhand bieden de mogelijkheid om de meest complexe voorwerpen op een efficiënte manier te handelen. De grijpkussens zijn voorzien van een granulaatvulling waardoor deze zich automatisch aanpassen aan verschillende objecten.

Deze alleskunner kan worden gebruikt als mobiele grijper, als stationair montage-element of als krachtig klemelement. En dit alles met een grote precisie door het grijpen op een groot oppervlak met een laag drukverschil in combinatie met een perfecte vormsluiting. Of het nu gaat om groot of klein, hoekig of rond, individueel of in combinatie: Het Formhand grijpkussen kan individueel worden aangepast aan de wensen van de klant.

Bekijk hier het product op Products4Engineers

Aangrijpen door vacuüm

Een Formhand grijpkussen bestaat in principe uit een basisframe met aansluiting op een vacuümpomp of blower, een luchtdoorlatend kussen met een granulaatvulling en een polyurethaan kussen. Het werkingsprincipe van het hele systeem is gebaseerd op het aangrijpen door vacuüm, de vormaanpassing door het stromende granulaat en een omsluiten van het aangrijpkussen door de luchtstroom. Dit functionele principe maakt verschillende bedrijfstoestanden van het grijperkussen mogelijk.

Afbeelding: Geen voorwerp is te complex voor de Formhand grijpkussens.

Hoog aanpassingsvermogen vacuüm grijpkussen

Het grijperkussen kan vrij vervormbaar of volledig massief zijn. Tussen die toestanden bevindt zich een toestand waarin het kussen kan worden vervormd, maar de huidige vorm wordt ‘opgeslagen’. Het hoge aanpassingsvermogen van het grijperkussen maakt Formhand-grijpers tot een universeel toepasbare handlingtechnologie, zodat productspecifieke grijpers niet meer nodig zijn. Daarbij past het grijperkussen zich automatisch aan de meest uiteenlopende vormen van het te grijpen object aan. De Formhand grijpkussen zijn verkrijgbaar in drie types. De kleinste van de drie is het ronde  FH–R80 kussen. Daarnaast is er de ronde FH–150 en de langwerpige FH–E3020.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met de specialisten van Airtec.nl

Laatst bijgewerkt: 09 mei 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Airtec Pneumatic Engineering BV
Al 30 jaar lang dé partner voor alle vraagstukken betreffende pneumatiek, vacuümtechniek, afsluittechniek en bijbehorende accessoires. Twee belangrijke pijlers van het bedrijf zijn de uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding en service.
Rutgershof 4
8161 TB Epe
Nederland
0578 627 866