Meet- en regeltechniek

Hoe werkt een barcodescanner?

23 oktober 2017

Barcode scanners of barcode lezers zijn apparaten die door middel van een lichtbron, lens en lichtsensor verschillende soorten codes kunnen inlezen. Er zijn scanners voor het lezen van QR-codes, tekst, barcodes en direct parts markings (DPM) welke in vele branches gebruikt worden.

Er zijn twee soorten barcodescanners die de meeste mensen wel kennen: de 'simpele' scanners die je vaak ziet in winkels en de meer geavanceerde scanners die voornamelijk in de industrie worden gebruikt.

Handscanners

Handscanners worden veel gebruikt in kledingwinkels en kassasystemen in de supermarkt. Voor deze scanners zijn grofweg twee categorieën te onderscheiden, namelijk de single- en multi-directional scanners. De meeste handscanners in winkels zijn alleen te gebruiken in één richting (single directional), waar een kassasysteem gebruik maakt van spiegels en meerdere scanners om barcodes onder elke hoek te kunnen lezen (multi directional). 

Scanners in de industrie

De handscanners zijn voor de meeste mensen een bekende toepassing en ook simpel in gebruik. De scanners die men in industrie gebruikt zijn echter veel geavanceerder en maken gebruik van andere technieken. De verschillende soorten technieken zullen we hieronder bespreken.

Leuze BCL300i codelezer

Leuze BCL300i codelezer

Datalogic Gryphon GBT4400 2D barcodescanner

Datalogic Gryphon GBT4400 2D barcodescanner

Soorten technieken

Laser scanners

Deze scanners zijn breed inzetbaar en worden zowel in winkels als in de industrie gebruikt. Laser scanners maken gebruiken van een laser, een fotodiode en een bewegende spiegel of prisma voor het scannen. Door de lichtintensiteit van de terugkaatsende lichtstralen te meten worden streepjescodes (1D/2D scanners) of twee dimensionale codes zoals QR-codes (2D scanners) herkend. Twee dimensionale scanners kunnen vaak beschadigde streepjescodes reconstrueren omdat ze de gehele code kunnen bekijken en niet alleen een doorsnede.

Camera scanners

Leuze DCR200i codelezerCamera scanners zijn erg snel en effectief en worden daarom ook al langere tijd gebruikt in industrie. Ze kunnen op hoge snelheid codes lezen en zijn door het gebruik van beeldverwerking multi-directional, ze scannen dan ook bijna alle soorten codes zowel 1D als 2D. Camera scanners maken gebruik van een camera, beeldverwerkingssoftware en een lichtbron. Het meeste voorkomende voorbeeld van deze scanners is de smartphone, waarmee tegenwoordig al veel soorten codes en zelfs etiketten te scannen zijn.

CCD-scanners

LED-scanners (CCD-scanners) maken gebruik van een raster van fotodiodes die het rechtstreeks weerkaatsende licht analyseert. Door het voltage per rij diodes te meten kunnen codes snel herkend worden. Er kleeft wel een nadeel aan deze scanners, codes zijn namelijk alleen van dichtbij te herkennen.

Soorten scanners

Bovenstaande technieken worden op diverse wijzen toegepast in allerlei soorten scanners. De handscanners, vaak met een scherm erop worden veel gebruik in supermarkten en winkels, maar er zijn ook draagbare scanners met scherm voor om de pols welke veel in magazijnen gebruikt worden. Tenslotte worden stationaire scanners veel gebruikt langs productielijnen voor controle, inventarisatie en nog veel meer toepassingen.

Bekijk hier de barcodescanners op Products4Engineers en vind eenvoudig de scanner die bij uw toepassing past!

Laatst bijgewerkt: 09 mei 2023