products4engineers

Syn Trac & elobau: Modulair voertuig met een modulair besturingssysteem

28 October 2019 • Elobau Benelux B.V. • Elobau Benelux B.V.

Of het nu gaat om een maaier of een sneeuwblazer, een frontlader of een hefplatform - in enkele minuten verandert de Syn Trac in de gewenste werkmachine, zonder dat de machinist de cabine verlaat.
Het Syn Trac voertuigsysteem is revolutionair. Het onderscheid zich door zijn modulaire ontwerp, veelzijdigheid en bedieningsgemak.
Een multifunctionele armsteun van elobau, die via CAN-Bus communiceert met het voertuig en andere bedieningselementen, biedt een eenvoudige besturing voor elke toepassing.

De Syn Trac is een idee waar Stefan Putz lang over nagedacht heeft en dat nu werkelijkheid is geworden. Een voertuigsysteem, dat door het verwisselen van accessoires of hulpstukken aan de voor- of achterzijde kan worden omgebouwd tot verschillende terreinvoertuigen. Samen met een investeerder richtte hij een aparte onderneming op, Syn Trac GmbH, om zijn idee te realiseren. Sinds 2015 heeft Syn Trac in het oorspronkelijke hoofdkantoor van het bedrijf, Synex Tech, op 70 km van Salzburg, 19 mensen in dienst genomen om het geheel nieuwe voertuigsysteem te ontwikkelen.

Uitvoerend directeur Stefan Putz, die al sinds zijn jeugd op de familieboerderij met landbouwmachines werkt, legt uit: "Tijdens de ontwikkeling hebben we geprobeerd om buiten de gebaande paden te treden. Vanaf het koppelpunt hebben we ons voertuig bewust van buiten naar binnen ontworpen. En je kunt zien hoe blij hij is met het resultaat als hij in zijn Syn Trac klimt. "We zijn erin geslaagd om een off-highway voertuig zo comfortabel en gebruiksvriendelijk te maken dat het gebruik ervan echt leuk is.

 

Veelzijdigheid betekent een hoge inzetbaarheid

Stefan Putz heeft de veelzijdigheid van de systeemvoertuigen in het middelpunt van de ontwikkeling geplaatst. Het moet eenvoudig en veilig zijn om een breed scala aan werktuigen, zoals maaiers, aan te sluiten. Daarom heeft het ontwikkelingsteam van Syn Trac een interface ontworpen die zowel aan de voor- als achterzijde van het voertuig is geplaatst en dezelfde kenmerken heeft. Hij heeft alle noodzakelijke aansluitingen voor hydrauliek, pneumatiek, aftakassen, elektronica, elektronica en CAN-Bus, evenals een breed scala aan bedieningsconcepten. Om elk accessoire volautomatisch te kunnen aansluiten, is een extra adapterplaat nodig. Syn Trac levert deze als systeemleverancier individueel op maat. "Het duurt minder dan een minuut voordat het accessoire klaar is voor gebruik. En de bestuurder kan in de cabine blijven zitten", legt Stefan Putz uit. "Het is comfortabel en veilig. De automatische koppeling bespaart bovendien tijd en voorkomt verkeerde aanbouwdelen". Het is ook mogelijk om een standaardadapter aan te sluiten, waarmee bijvoorbeeld een hefinrichting of een lokale montageplaat kan worden gespecificeerd. Hiermee wordt de Syn Trac omgebouwd tot een standaard voertuig.

Er zijn geen grenzen aan het aantal aanbouwdelen. Ze variëren momenteel van verschillende maaiers, balenpersen, verreikers en kippers tot en met aanhangwagens, sneeuwploegen en blazers, strooiers, laadkranen en hefplatforms - de Syn Trac kan met alle fabrikanten worden gecombineerd. "Dit betekent dat onze Syn Trac een zeer brede doelgroep aanspreekt", vertelt Anna Putz, dochter van de oprichter, die onder andere verantwoordelijk is voor de marketing van Syn Trac. "We zijn in gesprek met lokale instellingen, maar ook met bedrijven en groepen binnen de land- en bosbouwsector.

 

 

Eenvoudige bediening dankzij moderne elektronica

Een integraal onderdeel van de Syn Trac is het op maat gemaakte besturingssysteem, dat de nieuwe multifunctionele armsteun 225MA midi van elobau bedient. Stefan Putz stelt: "Voor ons was het belangrijk dat ons technisch hoogwaardige voertuig ook voor de gebruiker eenvoudig te bedienen was". elobau, met een Oostenrijkse dochteronderneming in Salzburg, levert al vele jaren armleuningen met verschillende bedieningselementen aan fabrikanten van off-highway voertuigen.

Tot op heden gaat het om ontwikkelingen op maat. Gezien de individuele aard die nodig is om een besturingssysteem precies op de eisen van elk voertuig af te stemmen, zijn specifieke ontwikkelingswerkzaamheden nodig, waaronder productontwerp, constructie, hardware- en softwareontwikkeling, gereedschapsontwerp en -constructie, alsmede simulatie, controles en acceptatietests. Met het modulaire besturingssysteem van de 225MA midi-armleuning is dit ontwikkelingswerk niet meer nodig, omdat het is uitgerust met beproefde standaardelementen en ontworpen is om te voldoen aan de verordening EU167/2013.

Het is ook een door en door sustainable product. Al in de ontwikkelingsfase werd de armleuning ontworpen met het oog op duurzaamheid in termen van de materiaalkeuze, het productieproces en de veelzijdigheid van het gebruik. Het grootste deel van de kunststof onderdelen is gemaakt van biokunststof. De uitdaging hierbij was dat hier geen plaats was voor minder dan de norm op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit of kosteneffectiviteit.

"Voor ons is dit een gelukkig toeval", zegt Stefan Putz, die ontdekte dat dergelijke kunststoffen werden aangeboden, nog voordat het eerste prototype werd gepresenteerd. "Het is alsof elobau dit product precies voor ons doel heeft ontwikkeld. Het huidige lage aantal Syn Trac-units had geen individuele armleuning. In 2018 werden vier tot zes voorproductievoertuigen geleverd aan gebruikers in verschillende toepassingsgebieden en de eerste productieserie is gepland in 2019. Precies in lijn met de product lancering van de armsteun.

 

Multifunctionele armleuningen met een moduleontwerp

Het modulaire ontwerp van deze elobau standaard armleuning bestaat uit vijf modules, elk met talrijke varianten. Het omvat joysticks en handgrepen, een bedieningseenheid met drukknopschakelaars en duimwielen, een opbergvak met oplaadaansluiting voor mobiele telefoons, een aandrijfwiel en een potentiometer, evenals een reeks varianten van de elektrische interface voor de communicatie. Elke bediening is duidelijk gemarkeerd met symbolen en kleuren voor het gebruiksgemak.  Construction Manager Walter Loidl legt uit: "We hebben gekozen voor armsteunen met een volledige uitrusting en hebben samen met elobau de configuratie voor de Syn Trac ontwikkeld. Een joystick wordt gebruikt voor de basisfuncties van het voertuig, zoals accelereren en remmen, vooruit- en achteruitschakelen en de cruisecontrol-functies. De besturing van de voor- en achter PTO is ook in de armleuning ingebouwd. Hij bevat ook een joystick die de hydraulische aanbouwdelen bedient en meerdere vingertopbedieningen die andere functies op de aanbouwdelen bedienen.

De modulaire armsteun is gekoppeld via het gestandaardiseerde CAN-protocol SAE J1939 en via verzegelde verbindingen met het voertuig. Het CAN-Bus-systeem is cruciaal voor de Syn Trac-ontwikkelaars. Enerzijds maakt het het mogelijk om individuele besturingsfuncties te programmeren en anderzijds vereenvoudigt het de complexe aansluiting van de te gebruiken aanbouwdelen, zoals maaiers. Walter Loidl legt het verder uit: "Aanbouwdelen hebben over het algemeen een eigen besturings- en bedieningseenheid die we - parallel aan het mechanisch aankoppelen van het apparaat - aansluiten op een railsysteem met CAN-Bus-interfaces in de cabine en na gebruik verwijderen. Deze externe 'intelligentie' hebben we in ons besturingssysteem ingebouwd. Deze detecteert automatisch welk accessoire wordt gebruikt en specificeert de bijbehorende functies op de elobau bedieningselementen.".

 

Complexe programmering zorgt voor een eenvoudige bediening

De basisinstelling die op het voertuig op de elobau-armsteun wordt toegepast, blijft altijd behouden, zodat de bestuurder niet opnieuw hoeft na te denken. "Voor specifieke opdrachten kan de operator eventueel informatie opvragen op een (ook door ons ontwikkeld) visualisatiescherm", legt de ontwerper uit.

Omdat het railsysteem dat al in de rechter zijconsole is ingebouwd, naast twee beeldschermen alleen de nodige bedieningselementen bevat, is de bestuurderscabine gestroomlijnd en overzichtelijk, zoals Anna Putz benadrukt. "In vergelijking met andere voertuigen hebben we niet te veel schermen in de cabine of een kabel door de achterruit moeten invoeren. De verbinding wordt eenvoudig en volledig tot stand gebracht via onze docking-interface.".

Dankzij de nauwe samenwerking tussen Syn Trac en elobau, die al voor de marktintroductie van de 225MA midi multi-functionele armleuning tot stand kwam, is er een groot wederzijds vertrouwen ontstaan, zoals Stefan Putz opmerkt: "De kwaliteit van de elobau producten die we uit eerste hand hebben ervaren en het deskundige advies van Helmut Höller, de manager van elobau Oostenrijk, heeft ons ertoe gebracht om andere producten van elobau te betrekken, zoals brandstofniveausensoren met toe- en retourleidingen, evenals ultrasoon sensoren voor niveaumeting van hydraulische- en tandwielolie. Met een glimlach, voegt hij eraan toe: "Immers, voor onze hoogwaardige voertuigen is alleen het beste goed genoeg" - een verwijzing naar meer dan alleen de functionaliteit van de multifunctionele armsteun van elobau. Hij staat ook positief tegenover het gebruik van bioplastics en van appelleer: "Als we door gebruik te maken van dergelijke details ook het milieu kunnen beschermen, dan vinden we dat een zeer positieve zaak.

 

De Syn Trac - uniek in vele opzichten

De grote belangstelling voor Syn Trac, die voor het eerst aan het publiek werd gepresenteerd op de agritechnica 2017, kan worden toegeschreven aan de vele fijnere details die worden aangeboden, met name de docking-interface die een snelle aansluiting van veel verschillende apparaten mogelijk maakt. Hieraan kan ook een extra motor worden gekoppeld, waardoor het standaard motorvermogen van 425 pk tot ongeveer 1000 pk wordt verhoogd - een sterk argument voor gebruik als een krachtige sneeuwblazer. Een derde as kan ook worden aangesloten - en afhankelijk van de behoeften van de klant kan deze worden aangedreven, opgehangen en gestuurd. Dit betekent dat de Syn Trac ook ideaal is voor toepassingen met hoge belastingen tot 27 ton, hetzij als dumper of als grote strooiwagen. De 9,2 liter zescilindermotor van CAT maakt het mogelijk om tot 80 km/u te rijden, zodat de Syn Trac ook op snelwegen kan rijden. De motor bevindt zich rechts, onder de cabine van de bestuurder. Parallel hieraan wordt hij geïnstalleerd in combinatie met de door VDS zelf ontwikkelde traploze versnelling. Het chassis is gemonteerd met enkele wielgeveerde assen. De versies zijn leverbaar met vierwiel-, voorwiel- en krabsturing. De draaicirkel is minder dan negen meter, en niet in de laatste plaats is de prijs/prestatieverhouding een belangrijke factor. Door de vele toepassingsmogelijkheden zijn verdere investeringen in een functioneel wagenpark niet nodig, waardoor de Syn Trac een goedkoop alternatief is.

 

Meer weten over de 225MA armsteun? Ga naar  www.modularcontrols.net

Gerelateerde blogs en casestudies