products4engineers

Trekdraadsensoren in robuust meetsysteem voor ijssmelt metingen

12 January 2021 • Karin Windhorst • Althen Sensors & Controls

Als gevolg van de opwarming van de aarde, trekken veel van de gletsjers zich momenteel terug en worden ze dunner door de toegenomen smelt (dit wordt ijsablatie genoemd). De grootste twee ijskappen op aarde, die van Groenland en Antarctica, zijn zo groot dat het in de praktijk bijna onmogelijk is om met conventionele methodes de massabalans betrouwbaar vast te stellen

Tracker met draw wire sensor meet ijsablatie van de Sermilik-gletsjer in Groenland
Op de locatie waar in 2010 de grootste jaarlijkse smelt ooit op de Groenlandse ijskap werd gemeten, heeft Greenland Guidance een ijsablatie-tracker geïnstalleerd, de DWIAT (draw wire ice ablation tracker). De Sermilik gletsjer ligt helemaal aan de zuidpunt van de ijskap, waar de temperaturen in de zomer relatief hoog zijn en waar het ijsoppervlak ongelooflijk donker is en een groot deel van het zonlicht absorbeert. Recentelijk zijn er nóg vier DWIATs geïnstalleerd op de Russell gletsjer aan de westkant van de ijskap.

In deze speciale ijsablatie trackers zitten treksensoren van Althen Sensors & Controls. Om de ijsablatie te meten worden diepe gaten geboord en de trekdraad wordt vastgezet. De units kunnen tot 14 meter ablatie volgen totdat de draad opnieuw moet worden geboord. De DWIATs werken op zonne-energie en volgen ook de ijsbeweging door middel van GNSS-positionering. Meetgegevens worden lokaal opgeslagen in de datalogger en tevens verzonden naar het dataportaal van Greenland Guidance.

Meten met een trekdraadsensor
Trekdraadsensoren, of draw wire sensoren zijn gemaakt voor afstands- en positiemetingen. Ze gebruiken een flexibele kabel om deze afstand te meten. Trekdraadsensoren kunnen afstanden van 50 mm tot 50.000 mm meten en hebben een zeer hoge lineariteit over het gehele meetbereik. De trekdraadopnemer die is gebruikt in de DWIAT is de FD115, een robuuste trekdraadsensor, die temperaturen kan weerstaan tot -40C.

Over Greenland Guidance
Greenland Guidance is een Nederlandse organisatie die gespecialiseerd is in het ondersteunen van expedities en projecten op het gebied van veiligheid, logistiek en wetenschap in het Noordpoolgebied. Daarnaast bouwen ze robuuste wetenschappelijke instrumenten.

Gerelateerde blogs en casestudies