Industriële automatisering

Digitale services plaveien weg naar groei voor machinebouwers

22 mei 2023
Marc Vissers

De recente wereldwijde ontwikkelingen zetten marges in de machinebouwsector onder enorme druk. Digitale services helpen machinebouwers om hun total cost of ownership te verbeteren en nieuwe bedrijfsmodellen te implementeren.  Automatiseringsspecialist Lenze presenteert daarom naast haar hardware en software ook digitale services en platformaanbod voor OEM's.

De uitgangssituatie is voor de meeste OEM's duidelijk: de machine staat in het middelpunt van het businessmodel. Daarom wil Lenze de kernbedrijfsprocessen rond de machine ondersteunen met digitale bedrijfsmodellen en diensten en zo het inkomstenpotentieel voor de OEM vergroten. Daartoe biedt de automatiseerder een Asset Platform as a Service - een white-label oplossing voor de OEM, waarmee de machinebouwer zijn klanten zelf nieuwe toepassingen kan aanbieden en zo een concurrentievoordeel kan behalen.

"Dankzij ons asset management weten we welke aanbiedingen nuttig kunnen zijn voor de OEM en zijn klanten. We zitten met onze componenten direct in de machine en kennen de toepassingen heel goed", legt Klaas Nebuhr, Head of Digital Portfolio bij Lenze, uit. Voor Nebuhr draait het allemaal om het totaalpakket - naar analogie van de Formule 1: "De beste coureur is niet genoeg als de auto en de pitcrew niet op elkaar aansluiten. De OEE (Overall Equipment Effectiveness), bijvoorbeeld, kan ook door concurrenten worden berekend. Het gaat erom digitale producten te ontwikkelen voor kleine en middelgrote machinebouwers en voor hen de weg vrij te maken als partners in de digitale transformatie." Op deze manier kunnen kleine en middelgrote ondernemingen economisch levensvatbare en gemakkelijk aanpasbare digitale diensten aanbieden - geheel zonder over eigen digitale expertise, processen en oplossingen te moeten beschikken.

Transparantie in het productieproces

Startpunt is de OEE & Downtime Tracking. OEE is in veel bedrijven nog steeds het zorgenkindje: Er is een gebrek aan data, en ook aan transparantie ontbreekt het. Lenze OEE & Downtime Tracking biedt uitkomst en zorgt voor meer transparantie in het productieproces. En dat zonder extra hardware of sensoren, want de Lenze PLC berekent de OEE. De resultaten worden voor de klant gevisualiseerd op  voorgeprogrammeerde dashboards. Downtime tracking is een toevoeging. De OEE-factoren ‘beschikbaarheid’ en ‘prestaties’ worden in detail bekeken, waarbij zowel de stilstand van de machine als de organisatorische stilstand, zoals wanneer de machine handmatig wordt gestopt, worden geëvalueerd. Deze en nog vele andere digitale white label-oplossingen kan de OEM dan doorverkopen aan zijn klanten.

Decentrale regelaar i550 motec

Naast digitale automatiserings-bedrijfsmodellen presenteert Lenze ook een nieuwe decentrale regelaar. Decentrale aandrijvingen zonder grote besturingskasten en de trend naar modularisering van systemen spelen een grote rol bij de verantwoordelijken in fabrieken en warehouses. De ontwikkelaars van Lenze hebben hiervoor de decentrale omvormer i550 motec ontwikkeld, die overal ter wereld kan worden ingezet. De ingenieurs zijn er zeker van dat de nieuw ontwikkelde aandrijflijn de basis vormt voor een van de meest energie-efficiënte aandrijfpakketten momenteel op de markt. Een grote meerwaarde, zeker voor klanten actief in de intralogistiek, de automobielindustrie en de productie van consumentengoederen.

Laatst bijgewerkt: 22 mei 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's