Industriële automatisering

Verlengstuk in motion: Systeemintegrator VHE Industrial Automation is Lenze motion partner

13 maart 2024
Marc Vissers

In de wereld van industriële automatisering is het steeds belangrijker om de juiste partijen te kennen voor de beste oplossing. De complexiteit is hoog en het technologische niveau wordt steeds hoger. Samenwerken met partners ligt voor de hand, zeker als je weet dat je de juiste hebt gevonden.

“We hebben al heel wat jaren goede ervaringen met Lenze, inmiddels werken we al bijna 25 jaar regelmatig met ze samen. Altijd naar tevredenheid, moet ik zeggen. We komen ze vaak tegen bij ombouwprojecten. In het jaar 2000 werd die samenwerking echt intensief, toen een grote klant hun aandrijftechniek wilde standaardiseren op servotechniek van Lenze.” Aan het woord is Rick Valkenburg, commercieel manager bij VHE Industrial Automation, motion partner van Lenze. Samen met projectleider Teun Jaspers doet hij graag uit de doeken waarom ze die samenwerking aan zijn gegaan. Een recent groot project dient daarbij als voorbeeld, waarbij de intensieve samenwerking met Lenze’s sales engineer Leon Verweij, application engineer Jeroen de Hond en projectmanager Maikel Kling succesvol verliep. 

Onderscheiden 

VHE houdt zich bezig met de ontwikkeling en oplevering van veelal grote turnkey-projecten voor onder andere hightech, energy, voeding, verpakking en speciaalmachines. Het bedrijf kende in de laatste jaren een verdrievoudiging van de omvang. “Door de groei van ons bedrijf hebben we goed gekeken naar de scopes waar we ons met name onderscheiden en waar we de focus willen aanbrengen. Daardoor kun je je richten op de specifieke behoeftes die dat met zich meebrengt. Het onderdeel motion is zo’n scope en daar willen we ons met nog meer nadruk op positioneren. En aangezien we met Lenze regelmatig motion-projecten doen, zijn we graag de samenwerking aangegaan als motion partner”, schets Valkenburg. 

Jaspers is projectleider van multidisciplinaire projecten waarin het specialisme motion control aan bod komt. Van hardware tot software, van testopstellingen tot complete lijnen. Hij vertelt ons over een project dat op dit moment wordt geïnstalleerd na een doorlooptijd van ongeveer anderhalf jaar. Een project dat de samenwerking met Lenze illustreert. “Dit project betreft een productielijn voor het assembleren van buizenisolatie die in de jaren negentig door de klant is ontwikkeld en gebouwd. De besturing moet volledig vervangen worden doordat de gebruikte componenten in hun end-of-life-fase zijn gekomen en niet meer leverbaar zijn. Deze klant heeft wel dertig tot veertig productielocaties over de hele wereld en ze beschikken daarom ook over een flinke interne engineeringsafdeling. Maar die engineeringsafdeling zat volledig aan zijn maximale capaciteit qua werk en daar werd aangegeven dat VHE dé partij is voor dit project ‘als we het zelf niet kunnen’. Je moet je voorstellen dat het hier een enorme besturingsruimte betreft, zo groot als een flinke zeecontainer.” 

Pre-engineering 

Valkenburg vertelt hoe voor dit project al in 2018 de pre-engineering werd gedaan. “Het gaat hier om een heel groot project. In het pre-project hebben we de precieze omvang in kaart gebracht. De productlijnen waar het hier om gaat moeten 24/7 produceren, de productielijn moet het altijd doen. De ombouw zou binnen twee maanden moeten gebeuren, waar je normaal gesproken wel driekwart jaar voor moet rekenen. De hele doorlooptijd van het project, van start tot inbedrijfname heeft door de huidige marktsituatie met levertijden maar liefst twee jaar gekost als hij dadelijk eenmaal draait. Het gaat hier dus ook om echt grote investeringen.” 

Dat de stand van de techniek sinds de jaren negentig flink is veranderd, speelt vanzelfsprekend ook een rol in dit project, legt Jaspers uit. “Alleen al de maatvoering van de motoren en reductoren is net iets anders dan destijds, dus ook de motorsteunen moesten worden aangepast. De mechanica en structurele aanpassingen voor de installatie werden door onze partner Madolex gedaan. Het hele project is in een consortium van VHE, Lenze en Madolex uitgevoerd en daar hebben we veel profijt van gehad. Want de hele machine is sinds de jaren negentig al flink geëvolueerd en in deze ombouw zijn alle aanpassingen meegenomen.” 

Andere motoren, andere overbrengingen 

In 2019 werd voor deze klant in een fabriek in Nederland al een soortgelijke machine omgebouwd, gaat Valkenburg verder. “Bij de eerdere ombouw hebben we heel veel synchronisaties doorgevoerd. Dat was een heel bijzonder project met veel Lenze inside. In het voortraject van dat project hebben we daarin dan ook nauw samengewerkt. Want met het gebruik van andere motoren hadden we te maken met nét even andere tandwieloverbrengingen. Dat samen uitzoeken was een flinke klus, maar verliep heel soepel. Samen hebben we tot in de puntjes de juiste combinatie van componenten geselecteerd. Voor deze huidige machine-ombouw is de blauwdruk van die uit 2019 gebruikt en we hebben op die vergaarde kennis voortgeborduurd, mét de meest actuele componenten en de nieuwste stand van techniek.”  

In de productielocatie van VHE werd een testopstelling opgebouwd van de nieuwe besturing. Jaspers: “Daarbij hebben we schakelpanelen opgesteld en daarop nagebootste onderdelen zoals nieuwe pneumatiekkasten, nieuwe bedieningspanelen en nieuwe safety componenten aangesloten. We konden zo al heel veel voorbereiden zodat de daadwerkelijke inbedrijfstelling op locatie een kortere doorlooptijd heeft.”  
“We liggen keurig op schema, voor de kerst wordt de omgebouwde lijn in bedrijf genomen. Maar het feit dat het een ombouw is, betekent dat er altijd wel een paar verrassingen te verwachten zijn”, weet Valkenburg. “We hebben korte lijntjes met Lenze’s sales engineer Leon Verweij en we kunnen snel reageren naar de mensen in het veld. Tussen VHE en Lenze is er op iedere discipline rechtstreeks contact mogelijk zodat ieder lid van het multidisciplinaire team ter plekke direct geholpen kan worden.” 

Uitwisseling 

De opstelling heeft nogal wat bijzonderheden. De template werd aangepast voor Lenze’s i950 servobesturing. “We moesten kunnen voorspellen dat de gedachte oplossing zou werken, dus zijn onze mensen op bezoek geweest bij Lenze en hebben we die daar getest. En een andere bijzondere techniek is dat we één voedingspunt hebben toegepast voor meerdere assen. Er zijn kleine remweerstanden gebruikt waarbij de energie onderling wordt uitgewisseld. Zo is het geheel heel efficiënt ontworpen.” 

Het hele proces in de productielijn is behoorlijk complex. Lenze’s applicatie engineer Jeroen De Hond vertelt: “De functionaliteit is per individuele as bekeken. Op de aanvoerband zitten acht assen met servoverstellingen waarbij voor de juiste functionaliteit een specifieke synchroniciteit nodig is. Hiervoor wordt een zogenaamde danser-applicatie gebruikt en daar zit veel intelligentie in.” De aanpassingen zorgen er niet alleen voor dat de machine op de nieuwste stand van de techniek kan functioneren, maar het heeft ook een optimalisatie van het gebruik en van de performance met zich meegebracht. “We hebben de meest efficiënte combinatie van servomotoren en nieuwste generatie servobesturing toegepast. Dat geeft een volcontinue hoge effectiviteit en kwaliteit.” 

Kengetallen 

Hoe groot de omvang van het project is, wordt pas duidelijk als er wat kengetallen over tafel komen. Zo zijn er maar liefst 37 motorassen omgebouwd met servodrives. Zeven voedingsgroepen met filter en uitgevoerd met safety, 22 schakelpanelen van 1.20 x 2.00 meter, 16 nieuwe bedieningskasten, 7 pneumatiekkasten met remote IO en safety, 18 bedieningspanelen met remote IO en safety en WinCC panels voor een overview van de hele lijn. “Alles volgens de specificaties van de klant. We hebben bij de bedieningspanelen de look en feel voor de operators behouden. Uit de WinCC panels kan de klant informatie voor de OEE (Overall Equipment Efficiency) berekeningen halen. Dat is nu nog niet in gebruik maar de lijn is daar wel volledig op voorbereid.” Ook de safety van de lijn is volledig geüpdatet en geoptimaliseerd besluit Valkenburg de opsomming van de overhaul. “De optimalisatie van de drives safety zorgt ook voor het behoud van de componenten.” Valkenburg heeft het volgende project van deze klant al genoteerd. “Vanwege de 24/7 bedrijfszekerheid worden alle soortgelijke machines de komende tijd naar deze laatste stand van techniek gebracht.”  

Verlengstuk 

Daar waar klanten van Lenze geen eigen systeemintegratie kunnen verzorgen, komt volgens Verweij VHE in beeld. “VHE is officieel motion partner van Lenze. Ze hebben de capaciteit en competentie in huis die wij zoeken in een samenwerkingspartner. De laatste jaren is VHE enorm gegroeid in de software engineering en het predicaat motion partner is eigenlijk een bevestiging van de relatie. Dat predicaat levert verplichtingen en inspanningen over en weer op, we zijn samen actief in de markt en de mensen van VHE worden opgeleid in de producten van Lenze. Wij houden op onze beurt de mensen up-to-date over de nieuwste ontwikkelingen. Een systeempartner als VHE is een verlengstuk van Lenze. En daar zijn we maar wat blij mee.” 

Laatst bijgewerkt: 14 maart 2024

Gerelateerde blogs & casestudy's

Ploegweg 15
5232 BR 's-Hertogenbosch
Nederland
073 645 6500