products4engineers

Mijlpaal: Datalogic bestaat halve eeuw, ‘inmiddels marktleider'

23 November 2022 • Herman de Haan • Datalogic
Volle bak tijdens het jubileumfeest van Datalogic in de Unipol Arena in het Italiaanse Casalecchio di Reno.

Internationaal opererend techbedrijf Datalogic bestaat vijftig jaar en vierde dat onlangs groots in de Unipol Arena in het Italiaanse Casalecchio di Reno.

Het in 1972 opgerichte Datalogic is een mooie voorbeeld van hoe een toekomstvisie werkelijkheid kan worden. Gestart als klein bedrijfje in foto-elektrische sensoren in de pastorie van een klein kerkdorp in Quarto Inferiore onder de rook van Bologna, breidde de onderneming haar ontwerp- en productieactiviteiten al snel uit naar barcodelezers. Inmiddels is het bedrijf naar eigen zeggen uitgegroeid tot marktleider op het gebied van automatische gegevensregistratie en fabrieksautomatisering.

De huidige jaaromzet van Datalogic bedraagt ruim 600 miljoen euro. Het succes ligt in de aanhoudende technologische innovatiedrang van het bedrijf. Maar liefst tien procent van de omzet wordt besteed aan onderzoek en ontwikkeling. "We hebben altijd gelijke tred gehouden met de meest geavanceerde technologische ontwikkelingen, als we deze al niet voor zijn. Innovatie zit gewoon in ons DNA," vertelt Dr. Romano Volta, oprichter en voorzitter van de groep.

Inmiddels 450 engineers in dienst

Het bedrijf heeft anno 2022 ruim 3000 medewerkers in dienst, verspreid over 29 landen. Zo'n 450 van deze medewerkers zijn engineers die zich dagelijks bezighouden met productontwikkeling. De onderneming beschikt over elf productielocaties, acht faciliteiten voor onderzoek en ontwikkeling en drie Datalogic-labs voor het ontwikkelen van opkomende technologieën als machine learning en kunstmatige intelligentie. In de loop der jaren heeft het bedrijf ruim 1200 patenten laten registreren.

De oprichter wordt bijgestaan door Valentina Volta, CEO van de groep: "Dankzij de kwaliteit van onze producten en oplossingen hebben we nu wereldwijd meer dan 10.000 klanten, waarvan er veel in de mondiale Fortune 500-lijst zijn terug te vinden."

‘Uitdagingen het hoofd bieden’

Onder leiding van 'ceremoniemeester' en bekende Italiaanse tv-persoonlijkheid Piero Chiambretti werd onlangs door Datalogic een groot jubileumfeest georganiseerd, met diner, entertainment en video's waarin werd teruggeblikt op het verleden. Het hoogtepunt van de avond was de presentatie van het boek 'Romano Volta – oprichter van Datalogic,' waarin de oprichter van het bedrijf zelf vertelt over de vele uitdagingen die hij de afgelopen vijftig jaar het hoofd heeft moeten bieden. "Ik geloof in wat ik doe en doe waarin ik geloof, en alles nog steeds met hetzelfde enthousiasme als in het begin," stelde de 'Ingegnere' (de 'Ingenieur', zoals de voorzitter gewoonlijk in het bedrijf wordt genoemd red.)

Als onderneming blijven groeien

"Een bedrijf starten is al een avontuur op zich, maar zorgen dat je als onderneming blijft groeien, is een nog veel grotere expeditie," lichtte Volta toe. "Je moet je blijven inzetten, met een onwankelbaar vertrouwen in je middelen en een sterke focus op het resultaat. Samen zullen we blijven groeien en innoveren, en helpen we de wereld steeds wat duurzamer en geavanceerder te maken." Datalogic is sinds 2001 genoteerd in het Euronext STAR Milan-segment van de Italiaanse aandelenbeurs.

Gerelateerde blogs en casestudies