Signaalverlichting

Veilig signaleren in de voedingsindustrie

07 september 2023
Herman de Haan

De voedingsindustrie stelt de hoogste eisen aan hygiëne. Dit geldt zowel voor de werknemers die er werken als voor de machines, systemen en accessoires die worden gebruikt. De behoefte aan betrouwbare hygiënenormen en consistent geïmplementeerde normen en richtlijnen is van enorm belang in deze industrie. Dit begint al bij het ontwerp en de planning van alle machines, componenten en onderdelen. Het is precies op dit gebied dat het Nederlandse bedrijf Innovotech zich heeft gespecialiseerd en zich heeft gevestigd als een belangrijke leverancier van oplossingen voor complete installaties en machinelijnen.

Onlangs realiseerde Innovotech een grootschalig project voor een bedrijf dat actief is in de voedselverwerkende sector. Bij dit project werden ook WERMA signaalgevers gebruikt: De LED-signaaltoren CleanSIGN, die speciaal is ontworpen en ontwikkeld voor gebruik in cleanrooms en in de hygiëne- en voedingsindustrie. De toren signaleert in stoplichtkleuren of de productie goed verloopt en of er problemen of storingen zijn.

Optimale productieprocessen

Innovotech is een onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf en gespecialiseerd in het oplossen van technische productproblemen, het creëren van optimale productieprocessen en het realiseren van zowel speciale machines als complete productielijnen - van de eerste schets tot de laatste schroef. Vooral binnen het veeleisende gebied van de voedingsindustrie.

Frans Dobbelaer, mededirecteur bij Innovotech heeft 35 jaar ervaring op het gebied van machinebouw en de realisatie van complexe projecten. Samen met zijn collega Rick van den Berg leiden zij Innovotech en werken nauw samen met een klein gespecialiseerd team.

Garnalen pellen gemakkelijk gemaakt

Het bedrijf ontwikkelde kortgeleden een machine die volautomatisch grijze garnalen pelt. Daarnaast moest worden voldaan aan de eis om storingen en stilstand veilig en betrouwbaar aan te geven met behulp van een lichtsignaal – gebruik makend van een signaaltoestel dat voldoet aan de hygiënenormen in deze gevoelige sector.

Dobbelaer en Van den Berg stonden voor een grote uitdaging, omdat er in het verleden al verschillende signaalgevers in gebruik waren geweest die niet bestand waren tegen de hoge eisen. De zeer intensieve reiniging met hoge druk en agressieve chemicaliën zorgde ervoor dat er water in het signaalapparaat drong of dat het volledig defect raakte.

wermasignaaltorencase2.jpg
De CleanSIGN is speciaal ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie.

Duidelijke signalen om storingen aan te geven

Van den Berg pakte de zaak op en zocht intensief naar een oplossing: "Ik vond wat ik zocht en maakte kennis met de CleanSIGN LED signaaltoren van WERMA". Dit product is speciaal ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie en voldoet aan de hoge IP69k-beschermingsklasse. Hij bestelde een proef en het product werd getest.

Nadat Innovotech de eerste praktijktests met succes had doorstaan, bestelde het bedrijf de WERMA LED-signaaltoren CleanSIGN. Inmiddels geven bijna 90 stuks niet alleen duidelijk en betrouwbaar de actuele status van de productielijn aan in verkeerslichtkleuren rood, geel en groen, maar voldoen ze ook aan alle eisen en normen. De CleanSIGN heeft bijvoorbeeld geen oneffen oppervlakken, groeven, verhogingen of naden waar vuil zich kan afzetten.

Storingen tijdig opgemerkt

Van Berg vertelt: "Door het gebruik van deze signaaltoren worden machinestilstanden of storingen tijdig opgemerkt en wordt er veel geld en tijd bespaard omdat je direct kunt reageren." De CleanSIGN LED-signaaltoren van WERMA is speciaal ontworpen en ontwikkeld voor gebruik in cleanrooms, hygiëne- en levensmiddelensectoren. Deze signaaltoren heeft geen oneffen oppervlakken, groeven of naden waar vuil zich kan ophopen. Dit voorkomt vervuiling en vermindert het risico op besmetting aanzienlijk.

Laatst bijgewerkt: 07 september 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Werma Benelux BVBA
Europees leider in signaaltechnologie
Poortakkerstraat 41C
9051 Sint-Denijs-Westrem
België
09 220 31 11