Reductoren, tandwielkasten

Compacte bouwgrootte voor spelingsarme high-end tandwielkasten

04 oktober 2023
Herman de Haan

Op zoek naar spelingsarme tandwielkasten met een compact ontwerp? Apex Dynamics presenteert diverse series van hoogwaardige tandwielkasten die een unieke oplossing bieden. In dit artikel waarom spelingsarme tandwielkasten met een kleiner formaat van belang zijn.

Veel machinebouwers in de Benelux richten zich op het ontwerpen van mechatronische oplossingen op basis van servo-technologie. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat servomotoren krachtiger, kostenefficiënter, nauwkeuriger en kleiner worden. Dit is een positieve trend die de markt jaar na jaar doet groeien. Echter, de ontwikkeling naar compactere oplossingen brengt ook uitdagingen met zich mee.

AF042-AF060-AF180_Euro-375x500.jpg

In veel gevallen is het noodzakelijk om naast zo'n kleine motor - met een nominaal koppel van minder dan 2 Nm en een as diameter van 11 mm of minder - ook een tandwielkast te integreren. Dit om een hoger uitgaand koppel te bereiken, het toerental te verlagen, de inertie aan te passen en/of om hogere radiale en axiale krachten op te vangen. Hoewel machinebouwers vaak kleinere medium-end tandwielkasten met rechte vertanding kunnen vinden, blijken hoogwaardige tandwielkasten met schuine vertanding moeilijker te verkrijgen. Vaak beginnen deze typisch met een (vrij fors) formaat van 60 of 70 mm, wat tot 30 procent groter is dan gewenst.

AF042-AF180-300x225.jpg

Waarom zijn geschikte high-end tandwielkasten lastig te vinden?

Het vervaardigen van dergelijke tandwielkasten vereist uiterst nauwkeurige en complexe machines, geavanceerde tandwielkastontwerpen en uitgebreide montage-expertise. Dit zijn disciplines waarin Apex Dynamics is gespecialiseerd.

Spelingsarme tandwielkasten met kleinere bouwgrootte

Apex Dynamics biedt de oplossing: de AB en AF series presenteren hoogwaardige tandwielkasten met een bouwgrootte van slechts 42 mm, nominale koppels tot 22 Nm en minimale speling (<1 boogminuut). De uitgaande as kan worden uitgevoerd met een spiebaan of een gladde as, terwijl de motorverbinding door Apex Dynamics wordt verzorgd. Met 25 overbrengverhoudingen in een rechte uitvoering en nog eens 36 in een haakse uitvoering, is er altijd een tandwielkast die aansluit op de behoeften.

Is er geen uitgaande as nodig, maar een (ISO9409- of robot-) flens, dan biedt Apex Dynamics ook een oplossing: de AD047. Deze is compact én krachtig.

AF042-AF060-AF180-300x225.jpg

Toepassingen van compacte tandwielkasten

Deze serie compacte tandwielkasten vindt toepassing in diverse industrieën:

  • Rotatie-assen voor robots (belangrijkste criteria: dynamisch)

  • Spiegelpositionering in de Hightech industrie (belangrijkste criteria: nauwkeurigheid)

  • Het richten van bewakingscamera's voor defensie (belangrijkste criteria: trillingvrij)

  • Motion Feedback systemen voor stuurknuppel-simulatoren (belangrijkste criteria: compact)

  • Grijpers voor knikarmrobots (belangrijkste criteria: compactheid en gewicht)

Bovendien kunnen deze tandwielkasten worden toegepast in uitdagende omgevingen, zoals ATEX-omgevingen, vacuümomstandigheden, cleanrooms en nog veel meer.

Meer weten? Neem contact op met Apex Dynamics.

Laatst bijgewerkt: 04 oktober 2023

Apex Dynamics BV
Spelingsarme tandwielkasten, tandheugels en rondsels
Churchilllaan 101
5705 BK Helmond
Nederland
0492 509 995