Technische groothandels

Stilte na de storm bij RS

25 oktober 2023
Herman de Haan

RS is ‘s werelds grootste internationaal opererende distributeur van elektronische en industriële componenten. Hans de Vries is Country Manager bij RS Benelux. De redactie sprak hem over de toekomst van de componentenwereld. “De prijzen van fabrikanten hebben door schaarste flink onder druk gestaan.”

“Wij zijn een wereldwijd opererende omnichannel-aanbieder van producten en diensten voor ontwerpers, bouwers, onderhoudsmonteurs en aankopers van industriële apparatuur en processen. Vanuit Haarlem bedient RS de Benelux-markt. We verdelen meer dan 2500 merken zoals Festo, Schneider Electric, ABB, Fluke en hebben ook ons eigen merk RS PRO. Er zijn meer dan 750.000 producten op voorraad voor levering de volgende dag.”

Wat is er de voorbije jaren in de markt gebeurd?

“Er was een soort ‘perfect storm’ de afgelopen twee jaar, door allerlei factoren die ervoor zorgden dat er ongekende schaarste was op de componentenmarkt; een hoge vraag gekoppeld aan een laag aanbod. Dit heeft ook invloed gehad op onze productbeschikbaarheid. Gelukkig is dit nu voorbij en kunnen we weer terug naar waar we goed in zijn. We zijn weer dé partij voor ongeplande aankoop.”

Wat betekent ongeplande aankoop, en hoe speelt RS daarop in?

“Ieder bedrijf heeft te maken met geplande inkoop (vaak terugkerende producten die in grotere aantallen aangekocht worden en gestockeerd), maar ook de ongeplande inkoop en daarvoor zijn wij een goede partij door ons uitgebreide productassortiment en snelle levering. Het is ook heel belangrijk als inkoper om deze ongeplande inkoopprocessen gestroomlijnd te hebben, omdat naast de productkosten, de proceskosten ook kunnen oplopen door de vele leveranciers en dure, lange aankoopprocessen.”

Foto2.jpg
RS is aanbieder van producten en diensten voor onder meer ontwerpers, bouwers, monteurs en inkopers van industriële apparatuur.

Hoe ziet de toekomst eruit?

“Heel positief. We hebben inmiddels onze productrange enorm uitgebreid (met meer dan 100.000 artikelen in drie jaar tijd). Vijf jaar geleden waren we een distributeur die een goede range van bijvoorbeeld Festo producten had, maar hadden we niet de volledige range, waardoor klanten soms misgrepen. Als partij voor de ongeplande inkoop is het heel belangrijk dat we de volledige range van de grote leveranciers in ons assortiment hebben, waardoor we echt eerste keuze voor ongeplande inkoop zijn geworden.”

Heeft RS de inflatie gemerkt als B2B leverancier?

“Door schaarste hebben de prijzen onder druk gestaan (veel fabrikanten hadden een prijsstijging, ook door grondstofprijzen), dit is nu wel gekeerd en weer terug op een ‘normaal’ niveau. We zien wel dat de interesse in ons eigen merk RS PRO stijgt, wellicht omdat er meer nadruk op kostenbesparing gelegd wordt in verschillende bedrijven. We hebben ook een volledige prijsrevisie gedaan van onze elektronicaproducten, wat heel goed nieuws is voor onze klant.”

Goede raad voor aankopers in de componentenmarkt?

“Ik denk dat dat dan moet zijn; heb aandacht voor de ongeplande aankoop en het zo efficiënt mogelijk inrichten van die processen en de kostenbesparing die daarmee gepaard kan gaan.”

Bij de hoofdafbeelding: Hans de Vries, Country Manager bij RS Benelux: ‘Er was in de afgelopen twee jaar sprake van een soort perfect storm.’

Laatst bijgewerkt: 25 oktober 2023

Bingerweg 19
2031 AZ HAARLEM
Nederland
023 516 6500