Pneumatiek

Systeem wel of niet onder druk houden in het weekend?

04 mei 2022
Norbert Rozemeijer

Moet tijdens lange weekenden en vrije dagen het systeem op druk blijven of juist niet?

Het is bij veel bedrijven een discussie die iedere keer weer terugkeert. Er zijn tal van factoren die meewegen in dit dilemma, maar de energiekosten en CO2-uitstoot nemen een steeds belangrijkere plaats in. Zelfs frequentiegestuurde compressoren verbruiken nog altijd 35 tot 50% van hun vermogen bij nullast. Gezien de lekkages in het systeem (ja, die zijn er zeker) en natuurlijke drukval, kost het enorm veel geld om het systeem op druk te houden als er niet wordt geproduceerd.

Er rouleren tal van fabeltjes waarom het beter zou zijn om het systeem op druk te houden, maar de werkelijkheid is dat er tonnen CO2 alleen maar worden geproduceerd om te voorkomen dat het persluchtsysteem opnieuw opgestart moet worden. In de regel kan uw persluchtsysteem elke nacht uit en zeker in de weekenden als er niet wordt gewerkt, dus ook tijdens feestdagen. Met inline flowmetingen kan ANTS berekenen of alternatieve oplossingen effectiever kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan drukverlaging, afsluiten van bepaalde secties en het in kaart brengen van de lekkages.

Meten en monitoren

Zonder perslucht staat de productie stil. Een goed werkend en betrouwbaar persluchtsysteem is dan ook zeer belangrijk. Niet alleen wordt er op de energiekosten bespaard, ook het machinepark is minder aan storingen en slijtage onderhevig.

De technische levensduur van kostbare machines en apparaten wordt bovendien dankzij een goede kwaliteit perslucht verlengd. Monitoren van persluchtkwaliteit is essentieel om het proces te kunnen beheersen. ANTS meet de kwantiteit (zoals druk, volume, stroom) en kwaliteit (vuil, vocht, restolie, etc.) van de perslucht.

Inzicht in persluchtverbruik

Met structureel meten en monitoren wordt controle te allen tijde behouden. ANTS plaatst in veel gevallen meetinstrumenten (tijdelijk of permanent), zodat het persluchtverbruik en de -kwaliteit inzichtelijk wordt gemaakt. Het inzichtelijk maken van persluchtverbruik en -misbruik (lekkages, onnodig gebruik perslucht, etc.) maakt vaak duidelijk dat de compressorinstallatie veel te groot is. Dit leidt direct tot een onnodig hoog energieverbruik en onnodige onderhoudskosten. Het meten en monitoren van de perslucht zou een integraal onderdeel moeten uitmaken van het energiemanagement binnen een bedrijf.

Laatst bijgewerkt: 03 april 2023

Gerelateerde blogs & casestudy's

Blauwwater 17
5951 DB Belfeld
Nederland
077 767 6276