Lineaire geleidingen, telescopische geleidingen

Lineaire geleiding configureren: richtlijn voor de machine- en apparatenbouw

20 juni 2023
BIBUS BV

Welke rol hebben lineaire geleidingen in de verschillende industrieën en hoe kun je de juiste lineaire geleiding selecteren? In dit artikel geven we inzicht in de verschillende soorten lineaire geleidingen voor een optimale rechtlijnige en vlakke verplaatsing van lasten.

Lineaire geleidingen, ook bekend als lineaire railschuiven, zorgen voor een rechte en vlakke verplaatsing van lasten en spelen daardoor een cruciale rol bij het ondersteunen van lineaire beweging. Deze technologie is wijdverspreid in verschillende industriële sectoren. Lineaire geleidingen bieden de mogelijkheid om machines te optimaliseren, waardoor producten soepel en veilig door het productie- of verpakkingsproces kunnen bewegen.

Kogelomloopgeleiding

Er bestaan verschillende soorten lineaire geleidingen, waarvan de kogelomloopgeleiding de meest voorkomende is. Deze geleidingen bieden ondersteuning en begeleiding bij lineaire beweging in diverse machines.

Een typische lineaire geleiding bestaat meestal uit twee componenten: een loopwagen en een rail. De loopwagen is het bewegende element dat soepel langs de rail glijdt. Voor de productie van loopwagens maakt Airtac gebruik van hoogwaardige materialen.

De rails zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kunnen worden gebruikt voor het verplaatsen van kleine massa's tot krachtige systemen die moeiteloos meer dan een ton kunnen dragen. Dankzij de verschillende soorten lineaire geleidingen kunnen deze geleidingen worden afgestemd op de specifieke behoeften van verschillende industriële toepassingen.

foto1bibus.webp

Toepassingen van lineaire geleidingen in diverse industrieën

Lineaire geleidingen worden veelvuldig gebruikt in diverse industrieën, waaronder robotarmen, CNC-machines, verpakkingsmachines en transportbanden. Ze zorgen voor betrouwbare en precieze werking met compacte inbouw in de machines. Waardoor de productiviteit wordt verhoogd en de kans op storingen wordt verkleind.

Soorten lineaire geleidingen met voordelen

BIBUS biedt een breed assortiment aan lineaire geleidingen, die kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën, zoals kruisrolgeleiders, geleidingen met hoge stijfheid en geleidingen met hoge precisie. Enkele voorbeelden van deze lineaire geleidingen zijn:

  1. LSH 4-rijige kogelgeleidingen: Deze geleidingen bieden een hoge stijfheid en een hoog draagvermogen, waardoor ze geschikt zijn voor zware toepassingen.

  2. LSD 4-rijige kogelgeleidingen: Deze geleidingen hebben een hoge stijfheid, een hoog draagvermogen en compacte afmetingen, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen waar beperkte ruimte beschikbaar is.

  3. LRM 2-rijige kogelgeleidingen: Deze geleidingen hebben een miniatuurontwerp en zijn gemaakt van roestvaststaal. Ze zijn ideaal voor toepassingen waar beperkte ruimte en hoge precisie vereist zijn.

  4. LGC geleiding: Hoge stijfheid, hoge precisie. Gemaakt van roestvaststaal.

foto3bibus.png

Hoe de juiste lineaire geleiding selecteren?

Bij het selecteren van een lineaire geleiding is het belangrijk om rekening te houden met de uiteindelijke toepassing van de geleiding. Wees bewust van de installatieruimte, de gebruiksfrequentie en de gewenste levensduur van de geleiding. Daarnaast is het belangrijk om de preload in gedachten te houden.

De preload verwijst naar de spanning of kracht die opzettelijk wordt toegepast op de geleiding voordat deze in gebruik wordt genomen. Tot slot elimineert de preload de ruimte tussen de geleiderail en het blok om nauwkeurigheid van de beweging en de stijfheid te verbeteren. Door de juiste lineaire geleiding te selecteren, kunnen de inbouwmogelijkheden in de applicatie van de rail gevisualiseerd met behulp van deze CAD-configurator.

Stappenplan configureren lineaire geleiding:

1.     Bepaal het gewenste type lineaire geleiding dat nodig is en raadpleeg eventueel bij BIBUS voor meer informatie en details over de verschillende typen geleidingen.

foto4bibus.webp

2.     Kies de juiste serie voor de gewenste toepassing, bijvoorbeeld de LSH-serie.

foto5bibus.webp

3.     Bepaal welk type lineaire geleiding u wilt hebben. Meerdere blokken of slechts één blok? In dit voorbeeld wordt gekozen voor rail joint serie.

foto6bibus.webp

4.     Selecteer het model van de lineaire geleiding. U heeft de keuze tussen standaard, LSH of LSD, afhankelijk van de vereisten van uw toepassing.

5.     Kies de gewenste railbreedte. BIBUS varieert van 15:15 mm tot 35:34 mm. Selecteer de breedte die het beste bij uw behoeften past.

6.     Bepaal het gewenste type blok voor de geleiding.

7.     Kies de gewenste lengte van het blok. Dit kan kort, normaal of lang zijn, afhankelijk van de specifieke vereisten van uw toepassing.

8.     Bepaal het aantal blokken dat u nodig hebt voor de geleiding.

9.     Bepaal de gewenste lengte van de rail waarop de blokken worden gemonteerd.

10.  Bepaal de positie van de montagegaten op de rail. Bij BIBUS bieden wij het voordeel dat u zelf kunt bepalen waar de eerste positie van de montagegaten komt, zodat deze perfect aansluit op uw toepassing.

11.  Kies de juiste ordering code om de gewenste breedte van de rail aan te geven.

12.  Nadat u deze stappen hebt doorlopen, bent u klaar om de lineaire geleiding te bestellen die het beste past bij uw specifieke toepassing.

Specifieke wensen of meer informatie nodig, neem verblijvend contact op met de specialisten van BIBUS.

Laatst bijgewerkt: 21 juni 2023

BIBUS B.V.
Supporting Your Success
Meer en Duin 295
2163 HE Lisse
Nederland
0252 433 733